Po koliko je splav

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve je pripravilo delovno gradivo z naslovom Strategija za dvig rodnosti v Republiki Sloveniji. Gradivo je napisano tako, kot se spodobi: ugotavlja trenutno stanje, povleče časovne in geografske vzporednice, predlaga sklop med seboj povezanih ukrepov (44).

Največ prahu je v slovenski javnosti dvignil predlog o plačilu splava. Minister Janez Drobnič je poudaril: “Plačilo splava je samo eden od ukrepov, ki zasleduje enega od temeljnih ciljev in ga je potrebno obravnavati skupaj z ukrepom, ki govori o vzpostaviti učinkovitega sistema pomoči nosečnicam in mladim materam v stiski, ter skupaj z ukrepom, ki zadeva vzpodbujanje posvojitve in rejništva. Razlogov zakaj smo se odločili za to trojico ukrepov je več.”  

Sporni ukrep je v Strategiji predstavljen v točki 4.3.4:

Pristojni organ poostri standarde zdravniške komisije, ki obravnavajo predlagane splave. Država krije stroške splava samo v primeru, da je ta po oceni zdravniške komisije nujen za zdravje nosečnice. V nasprotnem primeru se prekinitev nosečnosti izvede na stroške nosečnice.

Ne glede na ministrove izjave v medijih ukrepu pritrjujem. Vodja delovne skupine Lea Javornik Novak je pojasnila, da “so problematične predvsem ženske, stare od 30 do 39 let, ki so si že ustvarile družino z določenim številom otrok. Omenjene največkrat ne uporabljajo kontracepcije, zato se, če zanosijo, odločijo za splav. Nezaželeno nosečnost večinoma prekinejo večkrat in ne samo enkrat.”

Znova so zgrešili v samouničevalni LDS. Sklicujejo se na 55.člen slovenske ustave, ki pravi, da je odločanje o rojstvih svojih otrok svobodno. V samouničevalni LDS so prepričani, da “država v to svobodo zaradi uveljavljanja določene prebivalstvene politike ne sme posegati.” Vendar predlagani ukrep iz Strategije ne posega v pravico staršev o odločanju glede rojevanja. Ukrep predlaga le ukinitev državnega subvencioniranja splavov kot načina kontracepcije.

Ustava v drugem odstavku istega člena še določa: “Država zagotavlja možnosti za uresničevanje te svoboščine in ustvarja razmere, ki omogočajo staršem, da se odločajo za rojstva svojih otrok.” To pa je že v popolnem nasprotju s tem, za kar se zavzemajo v samouničevalni LDS.

Še nekaj o naslovu: Storitev splava se danes v Sloveniji izvaja po ceni okoli 80.000 tolarjev (335 evrov).

Advertisements

6 komentarjev to “Po koliko je splav”

 1. hotcookies Says:

  ne vem zakaj se Drobnič vedno loti reševanja problema,čisto iz napačne smeri…in tudi tokrat je krepko zgrešil smer in smisel…strategija za dvig rodnosti niti malo ne more biti povezana z splavom.Sicer pa njegova konzervativna stališča včasih že malo presežejo mejo okusa…kot je tudi tale.Mogoče bi v primeru da bi bil gospod Drobnič morda gospodična raje dvakrat premislil,če bi se za talo strategijo resnično sploh še upal pomisliti.Škoda res.No ja morda pa ravno zato v politiki pogrešam več žensk,ki bi sigurno povedale kakšne bolj pametne predloge vsaj kar se tiče področja,ki so povezana z družino ,socialo in šolstvom.
  p.s-mal sm prebirala, bloge in naletela na tvojga.In moram rečt ,da maš dobr stil pisanja.

 2. ervinator Says:

  Dvomim, da bi Drobnič v ženskem spolu bistveno drugače razmišljal. Morda bi kot ženska ista stališča zagovarjal še bolj moralizirajoče …

  Kot je pokazal Libertarec (http://libertarec.blogspot.com/2006/11/statistike-in-predsodki-ii.html), splavi res niso razlog za nižanje rodnosti. Vendar to ne pomeni, da rodnost ni povezana s splavnostjo – preprosto: če znižaš splavnost, s tem povečaš rodnost.

  Meni se zdi predlog o samoplačniškem splavu dober predvsem zato, ker se mi zdi odnos do splava kot oblike kontracepcije resnično nehuman. Samoplačništvo splavov (če niso v funkciji varovanja zdravja nosečnice) bi spodbudilo, da bi nosečnice razmislile tudi o oddaji otroka v posvojitev. Če je ta argument tako zelo razburil slovensko javnost, potem sem tudi sam pač bolj desno od večine …

  Sicer pa se že piše, da bo predlog padel. Ta vlada deluje zelo kompromisarsko, zato je povsem možno, da bo podlegla pritisku javnosti. V tem primeru bom pravzaprav moral čestitati opoziciji in uličnim protestnikom, da jim je uspelo z demagoškimi argumenti vlado prisiliti k umiku določenih ukrepov. To ni nujno slabo. Pač, čas še ni dovolj zrel za korenitejše spremembe. Nič ni dobro, če je preveč na silo. 😉

  P.s.: Po ogledu tvojega bloga ugotavljam, da na mojem definitivno manjkajo slike. No, naslednji teden bo že drugače, upam, ker dobim fotkič nazaj iz servisa. 😉

 3. Aleš Says:

  Hehe – nič nisi čestital – sicer sem pa jaz tudi za finančno soudeležbo pri splavu, ampak ne takoj, pač pa pri pogostem ponavljanju v smislu nadomestka kontracepcije. Drobnič…kdo je že to?

 4. ervinator Says:

  Aleš, čestital sem pravzaprav že s tem, ko sem napovedal, da jim bom moral čestitati, in da čas za korenitejše spremembe še ni dovolj zrel. Ali pa želiš, da tebi osebno čestitam? 🙂

  Drobnič ni politično mrtev, če si to mislil. V NSi ima znaten vpliv, in ker ni neumen, upam, da se je iz te godlje naučil, da bo v prihodnje bolj taktno ravnal.

 5. Aleš Says:

  Sej vem, samo zbadam te.

  Drobnič ni neumen? … ja, če se zelo potrudiš z definicijo neumnosti mogoče res 😉

 6. ervinator Says:

  Dnevnik je bojda zaznal vzpon SD. Jim kar verjamem – ampak kaj, ko gre ta podpora predvsem na račun LDS, pa še za to je zaslužen Pahor, ki ga v stranki ne marajo. Če ga izgubijo (postane predsednik države), so skupaj z LDS izgubljeni. V tem primeru bo glavnino upov LDS in SD nase prevzela nova stranka, v kateri vidno vlogo prevzema cvet bivših ldsovcev: Gaber, Lahovnik, Cvikl, idr. Ti modeli so poosebljena definicija neumnosti. 😉


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: