Bik je stopil na štrik

Dveletni razvoj prepiha v vladi … Janša na volitvah leta 2004 obljubi korenite reforme, in vlada prične delati entuziastično. Pridružita se liberalca (anti-LDS) Jože P. Damijan in Mićo Mrkaić. Kmalu postane jasno, da reforme v obljubljenem obsegu niso politično sprejemljive niti med vladnimi partnericami.

Pričakovano se jim močno upre stranka podeželja SLS (znotraj nje profesor ekonomije Marjan Senjur). Stranka upokojencev DeSUS preseneti, saj reforme pridno podpira. Janša poskusi delovati čim bolj všečno javnosti, povezovalno, kompromisarsko. Največji poraženci volitev tega ne sprejmejo. Kar je popolnoma v redu, saj mora strankarski spekter v parlamentu čim bolje odražati politično strukturo celotnega volilnega telesa. Sindikati – in še kdo – postanejo glasni, saj vsake politične spremembe spodbudijo boj za širjenje prostora vplivnosti.

Nekateri v vladi še naprej delujejo reformno: Gregor Virant, Andrej Bručan, Janez Drobnič. Vendar ima Drobnič problem, če lahko verjamemo Miranu Potrču, da je njegov način delovanja “odrivanje” vsakogar, ki ga ne hvali – vključujoč sindikate, civilno družbo, novinarje in opozicijo“.

Opozicija (ne samo strankarka) je že takoj ob nastopu vlade pričela iskati najšibkejši člen. Janša je po enem letu vladanja napovedal kadrovske spremembe v vladi. Neprepričljiva je Janševa utemeljitev, ki za odstavitev ministra za delo, družino in socialne zadeve Janeza Drobniča krivi strategijo za dvig rodnosti, češ da posega na področja drugih ministrstev. Predstavitev predloga strategije v javnosti je vendar poziv k skupni obravnavi in morebitnim izboljšavam. Pravi razlogi za odstavitev so seveda drugje. Glede na vzkipljiv temperament ministra Drobniča verjamem, da je Potrčeva ocena kar dobra.

Kaj lahko pričakujemo? Nova Slovenija zahteva koalicijski posvet (beri: pogajanja) še pred izredno sejo parlamenta, ki bo v petek. Nova Slovenija seveda ve, da Janez Drobnič ne more biti več minsiter, nekateri v njej menjavo celo podpirajo. Vendar Nova Slovenija ni samo ena od koalicijskih strank, pač pa sta bili s Slovensko demokratsko stranko predvolilni zaveznici. Nova Slovenija bo za Drobniča zagotovo zahtevala nekaj v zameno. Na primer da poleg Drobniča vlado zapusti še nekdo. Nekdo, ki gre Novi Sloveniji zelo v nos. Ta nekdo je tudi po mnenju javnosti (tistih, ki so v teh anketah pripravljeni glasovati) naslednji najšibkejši člen. Če je torej Drobnič oseba A, kdo bo potem oseba B? 

Napovedujem: Drobnič bo iz vlade odletel (pristal bo v parlamentu). A odletel bo tudi Rupel. To bo cena, ki jo bo Nova Slovenija pripravljena plačati za to, da ostane v vladi. Brez tega vlada pade. Odhod Rupla bo za Janšo trd oreh, saj imata med seboj gotovo sklenjen težek sporazum, da  nenazadnje – bika, kot sta – kar uspešno sodelujeta. Za Rupla bo to zelo boleče, saj s tem izgubi eminenten položaj v času slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije. 

Še napovedujem: opozicija bo spet ostala brez omembe vrednih orožij, in strankam vladne koalicije se na naslednjih volitvah ponovno obeta uspeh (sploh dokler je v opoziciji med glasnejšimi Jelko Kacin). Na naslednjih volitvah bo NSi nekoliko pridobila glede na zadnje, SDS bo nekoliko izgubila, obe skupaj pa bosta dobili več kot LDS in SD skupaj. Za absolutno zmago  bo to sicer premalo, saj je precejšen del politične pogače na razpolago, da jo osvoji neka nova stranka, stranka z neuradnim imenom “Forza Ljubljankovići“.

Še nekaj o naslovu: Kaj se potem zgodi? Tisti/-a na njegovem hrbtu odleti.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: