Evropsko mesto kulture

Luxembourg

Naslednje leto bosta naziv kulturna prestolnica Evrope nosili mesti Luksemburg v Luksemburgu in Sibiu v Romuniji. Obe mesti sta temu posvetili posebni spletni predstavitvi (Luksemburg, Sibiu). Zakaj mesta kulture?

Idejo je dala grška ministrica za kulturo Melina Mercouri. Od leta 1985 do 2004 so se države članice Evropske unije soglasno dogovarjale, katero bo evropsko mesto kulture. S sklepom Evropskega parlamenta in Sveta Evropske unije (sinonimi: Svet Unije, EU svet, Ministrski svet, Svet ministrov, Svet; ne zamenjevati z drugima inštitucijama, ki imata podoben naziv: Evropski svet in Svet Evrope) št. 1419/1999/ES iz leta 1999 pa evropska mesta kulture od leta 2005 naprej Komisija predlaga Svetu, ki odločitev sprejme na podlagi mnenja skupine sedmih priznanih strokovnjakov s področja kulture.

Države, v katerih ležijo bodoče kulturne prestolnice Evrope, so že izbrane do leta 2019. Šele februarja 2005, po potrditvi v Evropskem parlamentu (*glej opombo), so izbranim državam dodali še deset novih članic, tako da si bodo titulo od leta 2007 naprej delila mesti iz po dveh držav članic (vključena je tudi Norveška; z Evropsko unijo ima sklenjen gospodarski in carinski sporazum). Slovenija na vrsto pride leta 2012 skupaj s Portugalsko. Slovensko mesto kulture še ni določeno. Zanj si zelo prizadeva Celje.

Veliko vojvodstvo Luksemburg je pohitelo, in luksemburški premier Jean-Claude Juncker je leto kulture 2007 otvoril že v soboto, 9. decembra 2006. V projekt se je vključila celotna država, pridružile so se tudi sosednje pokrajine: Porenje-Pfalz in Posarje v Nemčiji, Lorena v Franciji, Valonija v Belgiji. 

* Vir: András Baneth, Gyula Cserey: The Ultimate EU Test Book, 2005

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: