Jelinčič na bolniški


Na splet so prišle kopije sodbe, s katero je sodišče več moških iz plemena Strojan v imenu ljudstva oprostilo spolnih napadov na osebe, mlajše od 14 let. V istem paketu dokumentov je tudi poslansko vprašanje ministru za pravosodje, koliko je bilo podobnih primerov, ko so tožilci odstopili od kazenskega pregona, in je sodišče po 357. členu ZKP zavrnilo obtožbo.

Spet smo priča absurdni situaciji, ko obsojeni kriminalec Jelinčič na limanice privablja nove volivce, ki premorejo le šibko politično zavest. Ta sodniška afera odpira več vprašanj.

Glede obravnave Romov pred sodišči moramo na prvo mesto postaviti vprašanje pravne države. Če so bile opuščene in zavržene tožbe skupaj z oprostilnimi sodbami proti dolenjskim Romom stalna praksa (je to počel samo Boštjan Penko ali tudi drugi?), potem je razumljivo, da policija v nevarnih romskih zaselkih ni imela motivacije ukrepati, sami policisti pa so se romskih razbojnikov skupaj z neromskimi sosedi upravičeno bali.

Naslednje vprašanje je, ali je bila morebiti takšna praksa sodišč tudi politično osnovana. Patrik Ouředník v kratki zgodovini dvajsetega stoletja (“Evropeana“) pove naslednje:

Komunisti so pozneje prišli do spoznanja, da bodo sovražen odnos kmetov najučinkoviteje zlomili tako, da bodo na kmetijskih področjih v Ukrajini, na Severnem Kavkazu ali v Kazahstanu povzročili lakoto. Ukinili so železniške povezave, zablokirali ceste, zaprli trgovine, ukinili tržnice, in šest milijonov ljudi je umrlo od lakote.

Poznate cesto, ki pelje od Ivančne gorice do Črnomlja? Med vožnjo dobite občutek, da državo ti kraji dolga leta niso zanimali. Morda se tukaj skriva pravi razlog za odsotnost pravne države v primeru dolenjskih Romov.

Moram povedati, da mi je prvaka neslavne SNS (Slovenska nacionalna stranka) Jelinčiča že samo omenjati grozno zoprno, kaj šele o njem pisati … Leta 1975 je sodeloval pri kraji v Slovenskem narodnem muzeju. Obsojen je bil na več kot 5 let zapora. Njegov polbrat se je v enem od vlomov v neki cerkvi zagozdil, ko je skozi okno lezel ven, tako da je v takšnem položaju počakal jutranje obiskovalce in policijo (situacija je bila še bolj komična kot na zgornjem posnetku). Spoštovani poslanec gospod Jelinčič danes slovenski javnosti govori, da je bil pred tridesetimi leti zaprt zaradi zavzemanja za samostojno Slovenijo. Na vsakih volitvah poišče volilno nišo in se preko poslanske imunitete izogne več kazenskim postopkom proti sebi …

Jelinčič se glede afere Piramida brani, da je govoril resnico. Že mogoče, da je večji del povedanega o Strojanovih resnica, čeprav so bile vmes tudi žalitve. Prav je, da resnica pride na dan, in k temu je gotovo tudi sam prispeval. Vendar je moje prepričanje, da je v oddaji deloval protiustavno: spodbujal oziroma razpihoval je rasno sovraštvo proti vsem (slovenskim) Romom. Za to, in ker gre za pomembnega mnenjskega voditelja, mora dobiti pošteno kazen. Vprašanje je le, ali se ga bodo sodniki ustrašili, podobno kot so se ustrašili Romov.

Še nekaj o naslovu: Predsednik letalske zveze je na bolniški, ker mu je v Vipavi pri delu na terenu za Evropski letalski muzej spodrsnilo.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: