Trierer Weihnachtsmarkt

Hauptmarkt

V krajih tod okoli se božični sejmi pričenjajo konec novembra. Prihod svetega Miklavža (nemško: der Nikolaus; francosko: Saint Nicolas) je ena najpomembnejših stvari v življenju otrok, kristjanov in delovnega ljudstva. V materialnem smislu se ta mesec bolje godi tudi beračem in umetnikom ter njihovim domačim ljubljencem. Smisel veselega decembra je seveda druženje, zapravljanje in medsebojno obdarovanje. Zato je to najbolj živahen mesec v celem letu.

V Trierju je letošnji sejem že 27. po vrsti. Trier je ponosen na svoj Weihnachtsmarkt.

Es geht wieder los!

Najbolj občudovane dobrote na sejmu so kuhano vino (nemško: der glühwein; francosko: le vin chaud), čaj z rumom (der Tee mit Rum), razne slaščice in klobase (Reibekuchen, Grümberschnietchen, Bratwürstchen), v frankofonskih deželah predvsem palačinke (les crêpes).

Letos so se trgovine uspele dogovoriti z mestno upravo, da bodo decembra ob četrtkih obratovale do desete ure zvečer. V državi, kjer so trgovine ob nedeljah zaprte, to pomeni kar veliko spremembo miselnosti.

Trier se oglašuje kot najstarejše nemško mesto. Na sliki zgoraj so črna rimska vrata. Stoletja po propadu rimskega imperija je kamen počasi počrnel, zato so ta vstop v mestno jedro poimenovali Porta Nigra. Mesto je turistično prepoznavno tudi zaradi Karla Marxa, ki je v njem živel od rojstva do konca gimnazije. Kmalu po njegovem rojstvu se je družina z mestnega obrobja preselila k Porta Nigri, 200 metrov stran od glavnega trga. Tudi sicer je bilo za Jude značilno, da so naseljevali četrti ob najbolj središčnih točkah nemških mest. Tako je nastala Judengasse.

Zanimalo me je, ali so Trierčani upravičeno ponosni na svoj božični sejem. Kako izgleda sejem v drugih mestih? Odpravil sem se na misijo in v štirih dneh poleg Luksemburga obiskal še 16 mest in mestec v njegovi okolici. Misija je zaključena, dokumentarni material pa še pripravljam.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: