Krëschtmaart v Luksemburgu

Mesto Luksemburg je božični sejem postavilo na več lokacij. Najbolj obljudena je seveda središčna točka mesta, Trg orožja (Place d’Armes).

Lučaj zraven je Place Guillame, na katerem je mestna hiša, čez cesto pa vojvodska palača – ta je skupaj z vojvodsko družino ponos Luksemburga. Na Place Guillame je poleti živahno koncertno dogajanje, zdaj pa tam velik šotor kvari pogled.

Del sejma oziroma nekaj stojnic je še na Place de Paris in pred železniško postajo na Place de la Gare.

Na trgu orožja je oder, na katerem v času kosila muzicira one-man-band. Po sredini trga je postavljena tudi ponjava, tako da lahko vsak obiskovalec sejma brezskrbno poje svoje junk-food kosilo, tudi če vmes začne ali neha deževati. Luksemburžani radi jedo klobase, ki so dokaj užitne. Radi se tudi sladkajo in lahko izbirajo med nekaj kombinacijami sladko-mastnih specialitet. Priporočam edinole palačinke, ki so res slastne.

V takšni navadni stojnici pri železniški postaji pečejo vroči kostanj (francosko: les marrons chauds). Prodajalka sedi in bere, vreče pa ima zložene, kot da se v strelskem jarku skriva. Raje ne nadaljujem o estetiki žarnic nad glavo …

To je bivša stavba Evropskega parlamenta, ven iz mesta, čez rdeči most (Le pont Grande-Duchesse Charlotte) na Kirchberg. Območje se danes imenuje Le Quartier Européen Sud, ampak ta izraz se ne uporablja več, razen na cestnih smerokazih. Stavbe evopskih inštitucij imajo uradna imena, tako da si jih lažje zapomniš in veljaš za razgledanega, ko o njih kaj poveš. Tej je ime Alcide de Gasperi, vendar se je je bolj prijelo ime Stolpnica (Bâtiment Tour), saj je bil to prvi nebotičnik (francosko: le gratte-ciel) v Luksemburgu.

Stavba je danes prazna, ker je v njej preveč azbesta, uradnike pa so evakuirali v stavbe z manj azbesta. Stolpnica še vedno služi kot polica za televizijske oddajnike. Služi pa tudi kot sporočilo, da se bliža konec leta 2006 in da so smreke v tem času okrašene.

Slikico objavljam simbolično le zaradi letnice. Tu in v sosednjih pokrajinah se namreč ob konec leta poudarja letnico tekočega leta, ne naslednjega – gre za pričakovanje svetega Miklavža in nato Božička (francosko: le père Noël). V Luksemburgu je kljub temu videti napise z letnicami 2007, ampak to je zaradi evropskega mesta kulture 2007.

Še nekaj o naslovu: V nedeljo bo na ulicah božična parada. To bom žal zamudil, imam pa dva videa z Miklavževe parade v Nancyju. Se beremo naslednji teden … Bon week-end! 😉

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: