Aachen, Maastricht, Liège

Popotovanje po božičnih sejmih v okolici Luksemburga začnimo simbolično, v najbolj zahodnem nemškem mestu, ob tromeji z Nizozemsko in Belgijo.

Aachen je že v rimskih časih slovel po toplicah.

Z glavnega trga se vzpenja mogočna katedrala, ki je bila včasih le kapela še bolj mogočne palače iz 8. stoletja. Razvoj mesta v novem veku ni sledil pretekli slavi. Vseeno je mesto večkrat gostilo kongrese in podpisovanje mirovnih pogodb.

V času industrijske revolucije Aachen postane križišče pomembnih železniških povezav. Od industrije prevladujejo proizvodnja železa, igel, gumbov, tobaka ter lesnih in svilenih izdelkov. Simbol prebivalcev Aachna zaradi šivalnih igel postane klenkes – figura z iztegnjenim mezincem desne roke. Spominka v obliki kipca ali česarkoli v povezavi s klenkes na sejmu in okoliških trgovinah nisem našel. Prodajalci so razumeli, kaj želim, vendar so mi odrezano odgovarjali, da tega nimajo. Nekateri so se takoj zatem kar stran obrnili. Kot da se tega simbola sramujejo.

Druga značilnost mesta so piškoti printen. Teh ni težko dobiti niti drugod po Nemčiji. Podobni so medenjakom, le da namesto medu uporabijo sladkor. Niso tako mehki kot medenjaki in tudi okus je bolj ubog.

Obiskovalec se mora na poti v mesto najprej spopasti s prometno gnečo na mestnih vpadnicah. Še huje glede tega je bilo sicer v Maastrichtu. Gneči na cestah sledi gneča med stojnicami sejma. Sejem je preprosto premajhen za take množice obiskovalcev: organizator je preveč stojnic postavil na premajhnem prostoru, vse dogajanje je stisnil na trg pred katedralo, namesto da bi ga razširil na prazne okoliške ulice.

Miniaturne hiške privabijo veliko zijal.

Sejemska jedača: klobase.

Štirideset kilometrov na zahod in že smo v Maastrichtu, najstarejši naselbini na Nizozemskem. Mesto je ponosno na nogomet, univerzo in baziliko. Prebivalci se ne počutijo preveč nizozemsko, ampak bolj limburško in tesno povezani z bližnjimi sosedi v Belgiji in Nemčiji.

Uvedba evra je bila zapečatena z Maastrichtsko pogodbo leta 1992.

V Maastrichtu je gneča tudi na ulicah, kjer ni stojnic.

Kerstmarkt

Winterland

Ringlšpil

Pred sončnim zahodom ujamem še sejem v belgijskem mestu Liège, prestolnici Valonije.

Na sliki zgoraj kvibeški (kanadski) sejem.

Mesto pri meni pustilo lepega vtisa. Tržnica je raztegnjena med dvema cestama, in spet je organizator postavil preveč stojnic – namesto štirih bi morali biti samo dve liniji prodajnih hišk. Sprehajalna pot je bila eno samo prerivanje med lačnimi obiskovalci, ki se bašejo s prazno hrano.

Na sliki je bolj simpatičen del dogajanja. Na odru so uprizorili božično igro. Pri tem so bili precej nerodni, zato pa toliko bolj smešni.

Tudi tukaj je bilo na izbiro veliko miniaturnih hišk. In figuric.

Kot oboževalec sirov, zadnje čase pa pojem veliko smrdljivega nemškega limburgerja iz Allgäuskih Alp (limburger izvorno prihaja iz Belgije), sem se veselil degustacije belgijskih sirov. Ampak ko sem videl to nehigienično vitrino (pečen sir v kartonastih krožničkih; iz desnega na polički ga je malo ven odcvrelo), sem izgubil apetit.

V promet jim zelo dobro grejo hrenovke s kuhanim zeljem. Zelje se seveda ne more kosati s slovensko kakovostjo. 🙂

Po ceniku sodeč so se Belgijci končno že navadili na evre in ne potrebujejo več preračunavanja v belgijske/luksemburške franke.

Ob povratku še obisk mesteca Bastogne. Dobrodošlica v mestu lahko zavede, saj obiskovalce pozdravlja v Luksemburgu, ki pa še ni država Luksemburg, ampak provinca Luksemburg v Belgiji.

Mestece je znano po bitki za gorivo, ki se je odvijala v ardenskem gričevju. Spomladi mestece oživi zaradi krožne kolesarske dirke Liège-Bastogne-Liège.

Parkirišče na sliki zgoraj je hkrati glavni trg, okoli katerega je razvrščena večina restavracij.

Sto metrov stran je prodajalna avtentičnih predmetov iz druge svetovne vojne. Belgijska čelada na primer stane 115 evrov, ameriška 300 evrov, nemška 220 evrov. Bajoneti stanejo od 100 do 300 evrov.

Bozični sejem so imeli samo dva dneva.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: