Thionville, Metz, Nancy

Na poti v Francijo se pred mejo na luksemburški strani ustavimo v Esch-sur-Alzette. Mestece ima manj kot 30.000 prebivalcev, vendar pestro klubsko dogajanje privablja veliko žurerjev iz okolice.

Sprehod po nakupovalni poti v peš coni deluje pomirjevalno, po možnosti v kombinaciji z obiskom nedeljske maše. A žal se božični sejmi v malih mestih ob nedeljah pozno odpirajo, šele po deseti uri dopoldne.

Obetalo se je lepo vreme, in vedno živahni Metz je že čakal …

Thionville je majhno mesto v Franciji, takoj za mejo, ob reki Mozela. Število njegovih prebivalcev – sploh po letu 2004 – narašča, saj so cene nepremičnin bistveno nižje kot v Luksemburgu.

Stojnice so bile paša za oči. A za sejemski utrip sem bil še vedno prezgoden …

Domnevam, da so to priprave na parado v središčni ulici mesta. Sprehod skozi glavno pot v vasi (bosansko: korzo) je praviloma prijeten doživljaj. Jutranje sence – ura je bila približno 10.30 – so videti, kot da lebdijo na pločnikom. Morda se je tako zdelo tudi enemu od treh dremavih kolesarjev, ki se je približno dvesto metrov za mano zaletel v ograjo …

Otroški živ-žav na ledu. Odprto drsališče v centru dogajanja je obvezna sestavina veselega decembra.

Takšna točilnica popestri vzdušje.

Mesto Metz (izgovorjava: més), prestolnica pokrajine Lorena, nikoli ne razočara. Nakupovalna pot v peš coni je vedno polna sprehajalcev. Ob nedeljah so trgovine odprte, za razliko od Luksemburga in Nemčije.

Najvidnejša zgradba je mogočna gotska katedrala. Metz je poleg tega ponosen še na najstarejšo cerkev v Franciji. Pomemben arhitekturni podpis je mestu dodal slavni Vauban. Zgornja fotka je z ene od stranskih ulic.

Božični sejem se razteza v parku tik ob peš coni in velikem parkirišču. Ljudi je ogromno, stojnice urejene, zraven sta ringlšpil in odprto drsališče. V precej veliki baraki je na ogled prodajna razstava domače obrti. Organizator se je potrudil, in rezultat ni izostal.

Ledna površina kar sama vabi, da zaplešeš po njej.

Kostanjar ob robu sejmišča

Kostanjar v peš coni

Božični sejem se razprostira tudi ob železniški postaji. Stojnice so postavljene v krogu kot vagoni, na čelu je lokomotiva. To sejmišče je najlepše od vseh obiskanih na moji decembrski misiji. Žal je bilo vzdušje kljub vrtiljaku preveč mirno. Morda bi lahko organizator kritično maso dosegel s pomočjo cestnega vlakca.

Ob vstopu v Nancy sem začutil, da mesto ima dušo (kontraprimer mesta brez duše je Luksemburg, ki je približno enako velik). Bogata arhitektura, pestra zgodovina, pametna prometna politika (posebnost so tramvaji, katerih trasa je začrtana v enojni tir v cestišču). K dobremu vtisu, ki so ga naredili meščani, je pripomogel še Miklavžev sprevod poznih popoldanskih urah.

Posebne gneče ni bilo.

Prodajalka

Kostanjarji so kvarili estetiko sejma.

Sprevod je sestavljala pisana druščina umetnikov.

Mažoretke

Poskočne čarovnice

Tega strica so vsi kot da čakali …

Še nekaj o naslovu: Lorena je glede božičnih sejmov pozitivno presenetila.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: