Vive le vent d’hiver

Namen tokratnega obiska v Parizu je bil ogled nekaj fotografskih razstav. Najprej v Igri dlani (nasproti Oranžerije) v parku Tuileries, pa v mestnem muzeju Carnavalet in Evropski hiši fotografije. Zvečer sem obiskal prijatelja Thomasa, ki je imel klavirski koncert. Ostalo mi je še nekaj časa za stare dolgove (eden od teh bo predmet naslednje fotouganke).

Ampak tale zapis je namenjen predvsem božičnemu sejmu. Na sliki zgoraj je sejem na Trgu obrambe (Place de la Défense). Zadaj meglo predira Slavolok zmage (Arc de Triomphe).


Tik pred odhodom v Pariz sem sicer pokukal na svetovni splet in celo našel informacijo, kje se nahajajo vsi božični sejmi v Parizu. A v naglici nisem opazil, da gre za opis sejma iz leta 2005. Tri lokacije so bile letos iste. 

Na sliki levo je največji božični sejem v Parizu, na Place de la Défense. Zadaj je Veliki slavolok. La Défense je ogromen poslovno-trgovski kompleks, zato si zasluži tudi velik sejem. Postavljenih naj bi bilo več kot dvesto hišk.

Pariški sejem se od ostalih najbolj razlikuje po zastopanosti različnih ras. Največja prednost tega je velika izbira različnih daril in sejemske prehrane. Francozi se radi pohvalijo, da ima Francija kot največja evropska država tudi sicer zelo pestro kulinariko. Moje nosnice so nezadržno privabili šunka, klobase in krompir izpod Savojskih Alp …

Od daleč odlična barvna kombinacija, ki pa odvrača pozornost od prodajnih izdelkov.

Za toliko prodajnih izdelkov mora pri poslu sodelovati vsa družina.

Tajska kuhinja.

Pisane figure …

Indijska noša.

V cerkvici Saint-Germain des Près leži René Descartes (njegovo glavo pa hranijo v muzeju človeka). Ta četrt je ena najbolj znamenitih v Parizu.

Vreme je bilo bolj kislo, obiskovalcev ni bilo prav veliko.

Organizator se tukaj ni posebno potrudil. Poskrbeti bi moral za bolj živahno vzdušje (z glasbeniki in gledališčniki), sejmišču nameniti več luči, ga lepše okrasiti.

Zgolj lesene hiške v prijetni četrti pač niso dovolj.

Čez cesto in navzdol do mestne hiše tega okraja se pred cerkvijo Saint-Sulpice razpostre kvadratno sejmišče z nekaj deset hišk. Vzdušje je prijetno, že zaradi rdeče podlage in dobro osvetljenih prodajnih površin.

Na sredini trga stoji šotor, v katerem je postavljenih nekaj miz, veliko stolov, šank in oder (prost vstop). Gledališka skupina je ob slabem vremenu privabljala čedalje več obiskovalcev.

Na poti po levi strani reke (La Rive Gauche) do otočka z notre-damsko katedralo.

Pred katedralo, v njej in na njej je tudi pozimi vse polno turistov. Naokrog neumorno hodijo Indijke (?) in sprašujejo: “Do you speak English?

Žal nisem podlegel skušnjavi, in nobeni nisem odgovoril. Nimam pojma, kakšne so ponavadi posledice.

Za take hece nisem imel časa 😉

Rečni galeb (Larus ridibundus) med golobi v parku Tuileries.

Ena od stojnic pred vhodom v trgovsko hišo Lafayette na Montparnasse.

Place de Budapest pri železniški postaji Saint-Lazare. Če bi bil v tej četrti božični sejem, bi bil tale trgec najboljša lokacija. Ampak sejma ni bilo.

Sejmišče pred kulturnim centrom Pompidou. Muzej modernih umetnosti, tudi ob nedeljah odprt do desetih zvečer. Pred glavnim vhodom je velika ploščad, ki jo imajo zelo radi ulični umetniki in zabavljači. Diagoalno na drugem koncu zgradbe je vhod v javno knjižnico, pred katerim je vedno vrsta, včasih večkrat zavita. Enega od čakajočih sem vprašal, zakaj jih toliko čaka – ali se kaj posebnega dogaja. Odgovoril je, da veliko Francozov pač študira. Temu jaz pravim nizka kvaliteta življenja: nepremičnine so v Parizu tako drage, da študent/-ka v stanovanju ne more početi skoraj ničesar drugega kot le spati …

Kostanjar pred Centrom Pompidou.

Kostanjarja na trgu Bastilja.

Tržnica pri Bastilji.


Bend na tržnici.


Bend pred pariško mestno hišo (Hôtel de Ville). Na trgu je postavljeno tudi odprto drsališče.

Trgovine Lafayette na bulevarju Haussmann. Poleti je tukaj grozna gneča, decembra pa se ljudje na pločnikih pomikajo podobno kot avtomobili zraven njih – v stoječi koloni.

To ni božični sejem, pač pa sejem kulinarike pri Eifflovem stolpu.


Kako je treba v Parizu prodajati sir.


Utripajoče lučke na Eifflovem stolpu so turistom izjemno všeč.

Sklepna misel: V Parizu ni nikoli dolgčas. Kljub pestremu dogajanju pa sem pričakoval, da bo vsaj v bolj znamenitih predelih centra (Saint-Germain des Près, Les Halles, Le Marais, Montmartre), ki jih še niso zasedle trgovine z vrhunsko modo, več decembrskega, božičnega vzdušja. Pariz je navdušil kot mesto, glede božičnih sejmov pa so ga nekatera manjša francoska in nemška mesta zadaj pustila.

Še nekaj o naslovu: Naj živi zimski veter je francoska božična pesem.

Advertisements

4 komentarji to “Vive le vent d’hiver”

 1. Hirkani Says:

  Obiskat foto sejem? In še Pariz? Ah, sanjsko…

 2. ervinator Says:

  Pariz je vsakič posebno doživetje. Gotovo ga tudi naslednje leto še nekajkrat obiščem.
  Vendar ugotavljam, da mi je Pariz všeč le kot turistu – za nekaj dni ali samo vikend. Živel pa raje ne bi tam. Cene nepremičnin so izjemno visoke, tako da bi si lahko privoščil le majhno stanovanje. Pa tudi če bi bilo veliko: v restavracijah se stiskaš z drugimi gosti, iz stranišča komaj ven zlezeš, metroji so počasni in nagneteni … Saj se vsega navadiš, ampak francoski stil ni ravno po mojih merilih kvalitete življenja.

 3. Hirkani Says:

  V Parizu sem bila samo enkrat, turistično. Tja sem prišla polna sterotipov. K sreči smo imeli res fenomenalnega, odličnega vodiča, ki nam je mesto in prebivalce predstavil precej drugače, bližje. Hehe, jedli smo pa čebulno juho in čokoladno kremo v Dalmatinski restavraciji 🙂

  Meni je vsekakor bližje srcu Provansa, a do tja še nisem prišla.

 4. ervinator Says:

  Provansa tudi mene še čaka.
  Glede Pariza pa sploh ne vem, ali sem se znebil katerega od stereotipov …


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: