Huseina so utišali

Moji razlogi za načelno nasprotovanje smrtni kazni:

1. Etika. Ubijati ljudi ne more biti prav.

2. Večni dvom. Nikoli ne moremo biti 100 % prepričani, da je obsojenec res kriv. Zgodilo se je že, da je kdo priznal zločin zgolj zaradi vzbujanja pozornosti, čeprav ni bil kriv. Premnogokrat je bilo priznanje izsiljeno.

3. Spoznavanje kriminalčevega uma. Tudi če trdno verjamemo, da je obsojenec kriv, nam njegova izpoved lahko koristi za razumevanje toka zavesti drugih kriminalcev.

Namesto smrtne kazni močno zagovarjam dosmrtno ječo.

Mednarodna skupnost, še posebej evropska, je Irak pozivala, naj ukine smrtno kazen. Izvajanje smrtne kazni je v današnjem času znak demokratičnega primanjkljaja in priča o civilizacijski zaostalosti družbe.

Smrtno kazen izvajajo v glavnem le še diktatorske države. Še vedno jo izvajajo v nekaterih državah ZDA – posebej izstopa Teksas. Teksas poleg tega slovi po razvrednotenem šolskem sistemu, po visoki stopnji debelosti prebivalcev in po republikanski naftni trdnjavi imperija Bush.

Slovenija se na drugi strani lahko pohvali, da je zadnjo uradno smrtno kazen izvršila daljnega leta 1957. A glede kazenskega prava so slovenski Absurdistanci dosegli, da je največja zagrožena kazen tudi za najhujše zločine največ 30 let (v času sojenja Trobcu je bila le 20 let).

V posmeh mednarodni diplomaciji so v Iraku kmalu po obsodbi (in zavrnitvi pritožbe) Huseina usmrtili. V javnost je prišel celoten posnetek usmrtitve. V Iraku zdaj raziskujejo, kateri od rabljev so Huseina pri tem žalili in kako je posnetek sploh prišel v javnost.

Usmrtitev Huseina je ustrezala ZDA. Za ameriško oblast bi bilo neprijetno, če bi Husein kdaj razkril podrobnosti svoje zgodbe. Oblast v ZDA ni prizanesljiva do svobode govora. Tudi sodna oblast v Sloveniji ni. V ZDA se čedalje več govori o ameriških žrtvah v Iraku. Število ameriških žrtev je ob koncu leta 2006 preseglo številko 3.000. Osama bin Laden je še vedno na prostosti in v ZDA se je že začela dolga kampanja za volitve predsednika …

Še nekaj o naslovu: Američani so že navajeni, da usmrtitve spremljajo preko zaslonov.

Advertisements

6 komentarjev to “Huseina so utišali”

 1. Hirkani Says:

  S tvojimi tremi razlogi se močno strinjam.

 2. VesnaG Says:

  Sva že dve.

 3. Sarai Says:

  Včasih bi bilo dobro, če bi ljudje obračunali sami med sabo. Neposredno. Nam se lahko samo “zdi”, kaj bi bilo prav in kaj ne. Če bi sami bili v situaciji, ko bi nam nekdo na krut način odvzel najbližje, pa bi že razmišljali o osebnem obračunu. Ali ne? Jaz verjetno bi. Na koncu vedno mora nekdo zmagati in nekdo izgubiti.

 4. ervinator Says:

  Ni nujno, da na koncu nekdo zmaga in nekdo izgubi. Takšnemu procesu se reče “igra z ničelno vsoto”. Obstajajo pa tudi situacije, v katerih je rezultat “win-win”, torej zmagajo vsi. V to smer naj bi delala diplomacija … Tako jaz vidim evropsko idejo: vsi dobimo. Tako se izognemo vojnam. Vojne – male (vendette) in velike (meddržavne) – se meni zdijo nekaj nepojmljivo groznega.

 5. Hirkani Says:

  Tine, a lahko utemeljiš, zakaj bi bilo sploh lahko dobro medsebojno obračunavanje?

  Če bi ti nekdo vzel bližnjega ali mu hudega storil… s tem da bi temu prascu vzel življenje, ne bi naredil nič boljšega od njega. Pa tudi ljubljene osebe ne bi povrnilo. In njegovega dejanja tudi ne bi izbrisalo. V vsakem primeru izgubiš.

 6. ervinator Says:

  Update: Kurdi – najbolj zatirana skupnost v Iraku in Turčiji, nad njimi so že večkrat zagrešili genocid – so ogorčeni, ker so Huseina usmrtili, še preden so mu sodili zaradi poboja Kurdov (obsodili so ga za poboj šiitov). Torej, tudi če Irak razpade, čaka Kurde še dolg boj za priznanje temeljnih pravic.


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: