Samopodobe Slovencev

Moja dežela,
to je njena lepota,
moja dežela,
mi smo njeni ljudje.
Lepota dežele
je sloves njen,
njeni ljudje
smo njeno ime.
Ponosno ime!

Kako se Slovenci vidijo kot narod (kakšno nacionalno samopodobo imajo)?

Opažam, da se veliko Slovencev kot narod vse prevečkrat negativno ali podcenjujoče ocenjuje. V to jih dodatno prepričujejo ultra-levičarsko-nestrpni marginalci, ki želijo “demokratično vladati večini”.

Trdim, da so Slovenci v primerjavi z narodi zahodne civilizacije glede večine lastnosti v zlati sredini – sploh glede tistih lastnosti, ki jih radi očitajo mirovniško-nestrpni sonarodnjaki. Glede nekaterih (drugih) pa tudi izstopajo. Teh ni veliko. Prav bi bilo, da jih poznajo in da so na pozitivne ponosni.

Motivacijo za pričujočo temo sem dobil v debati na Dajaninem spletnem dnevniku, kjer sem v komentarjih glavno že povedal. Tukaj bom v nadaljevanju predstavil še svoje povzetke o tem, kako slovenski narodni značaj vidijo nekatere znane osebnosti.

Začel bom pri Alenki Puhar, ki je napisala odlično knjigo Slovenski avtoportret 1918 – 1991. O tem poglobljeno čez teden ali dva. Naj za začetek zadostuje besedilo reklame za državne obveznice iz leta 1990 (vir: A. Puhar):

Prebivalcem moje dežele
Že dolgo se poznamo.
Kadar ste bili lačni, sem vam ponudila njive;
iz brajd sem vam natočila vina,
da ste robato iztisnili jezo.
In žalost sem vam prepodila z vriskom med macesni.
Veliko je bilo klancev.
Zdaj veste za drugačne,
manj strme poti do lepšega jutri.
Rada bi, da gremo skupaj naprej.
Ne samo zaradi nas,
ampak zaradi naših otrok in vnukov.
Vaša dežela

Še nekaj o naslovu: Tudi spomladanske temperature v teh dnevih niso slovenska posebnost.

Advertisements

3 komentarji to “Samopodobe Slovencev”

 1. Anonimnež Says:

  ej, ampak a veš kaj? tole akcijo (slo moja dežela) je pa takratz ačela sedaj sesuta gospodarska zbornca slovenije :)))

 2. Ščurek Says:

  Kako lahko govoriš o demokraciji, če jo postavljaš na drugo mesto, takoj za pozitivnost? Ta dva pojma nista združljiva. Demokracija ni nekaj, čemur bi se lahko pasivno prepuščal in nastavljal. Demokracija ni nekaj, kar lahko izkoristiš, da napolniš svoje žepe. Demokracija ni športna tekma, kjer sentimentalno navijaš za “svoje”. Demokracija je ODGOVORNOST in KRITIČNOST! Kritična drža je element previdnosti, previdnost pa je mati modrosti. Če bi se res posvetil študiju demokracije, nebi več videl levih in desnih, rdečih in črnih, svojih in njihovih. Ampak predvsem oblastnike in ljudi. Biti demokratičen pa pomeni biti zvest ljudem in v nestrinjanju z oblastniki, ki vedno obrnejo oblast v svoj prid, proti ljudem!

  Za začetek študija o demokraciji ti priporočam pozoren ogled video posnetka (upam, da znaš angleško) predavanja ameriškega zgodovinarja, družbenega kritika in razsvetljenca Howarda Zinna, ki na podlagi svojih izkušenj na zanimiv način govori o tem, zakaj je potrebno gojiti znanje o zgodovini in hkrati zakaj oblasti ne gre zaupati. Če te demokracija zares zanima, si boš vzel čas in ga boš pogledal.  http://howardzinn.org/default/index.php?option=content&task=view&id=11&Itemid=35

 3. ervinator Says:

  @Anonymus, GZS je bila vsekakor koristna organizacija. Imela je sicer preveč denarja in z njim razsipno gospodarila. Veliko pa je tudi pozitivnega naredila. Pred 20 leti so bili bistveno drugačni časi. Tudi konkurenca med sindikati je bila šele v povojih. A od takrat so se trgi (gospodarskih panog, delovne sile, delnic, itn.) razvili, zato je edino prav, da tudi GZS dobi konkurenco. Ne vem pa, zakaj je oblast pozabila na Obrtno zbornico, ki prav tako redi škodljive monopole.

  @Ščurek, strinjam se: demokracija ni stanje, ampak je proces, v katerem se mora ljudstvo (posamezni borci, tako ali drugače organizirani) neprestano boriti. Oblasti nikakor ne gre (preveč) zaupati, predvsem pa jo je treba redno menjavati. Hvala za linke! Ob priložnosti si bom posnetke z veseljem ogledal.


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: