Ugasnite cigareto, prosim!

Slovenija se z zdravstveno politiko pridružuje razvitim državam zahodnega sveta. Po sprejetju novega protikadilskega zakona bo kajenje prepovedano v vseh javnih in delovnih zaprtih prostorih. Ukrep sta med drugimi sprejeli celo tudi Francija in Italija, saj je v skladu s priporočili Evropske komisije oziroma agencije za javno zdravje in sledi obstoječi zakonodaji Evropske unije. Škodljivost pasivnega kajenja za zdravje prebivalstva je preiskana in potrjena v več medicinskih raziskavah. Dve obsežni poročili se nahajata na spletnih straneh ameriškega inštituta za zdravje in agencije za varovanje okolja. Odgovori na najpogostojša vprašanja so jedrnato strnjeni na straneh Inštituta za varovanje zdravja. O kampanji za pomoč kadilcem pa sem že pisal.

O škodljivosti (pasivnega) kajenja torej ni treba predolgo izgubljati besed. Vendar pa ima predlagani zakon tudi nekaj pomanjkljivosti …

V zakonu motijo nekatere absurdne določbe. Ministrstvo se verjetno zaveda, da bo težko izvajati inšpekcijsko kontrolo po vseh lokalih hkrati. Zato v zakonu poskuša to kontrolo deloma prenesti na gostince. V primeru, da bi gost v lokalu kadil, bi bila kaznovana oba – gost in gostinec. Postavi se vprašanje, kaj pa naj gostinec v tem primeru naredi: gostu iz ust odtrga cigareto, ga prime za kravateljc in odnese ven, ga polije z vodo? In če se gost upira, naj pokliče policijo, inšpektorja ali gasilce? Bo policija ob prihodu najprej napisala kazen gostincu oziroma ali bo sploh prišla? Ta in podobne določbe se bodo od zakona morale posloviti. Upam, da bodo ministrstvo in poslanci vendarle prisluhnili utemeljenim pripombam javnosti. Sploh pa bi bil že čas, da država okrepi spoštovanje zakonov, in zato poveča število inšpektorjev – tudi na drugih področjih.

V zvezi s to tematiko me od vsega najbolj zanimajo debate oziroma argumenti, ki jih izpostavljajo “borci za pravice kadilcev” …

Video dajem za šaljivo popestritev. Insert je ena od zgodb v filmu Kava in cigarete. V pogovoru sodelujejo raperja GZA in RZA ter Bill Murray. Najbolj zadene izjava Murraya, ko pojasni, da njegov kašelj ne pomeni gripe ali česa hudega, ampak da gre samo za kadilski kašelj.

Podobno nora zgornji se mi zdi izjava Marka Crnkovića (v zvočnem posnetku), da se ima za zdravega človeka in da mu kajenje ne škodi, razen da ima zaradi tega malo manjšo kapaciteto pljuč; bistvena razlika med obema izjavama je, da je filmska nastala kot šala, Crnković pa je resno mislil. Tukaj se ne bomo spuščali v “njegovo zdravo pamet” in pametovanju o tem, da so izsledki raziskav o pasivnem kajenju doktorska demagogija

Še en tak pacient je Andrej Košak, ki ministra Bručana obtoži, da je s slabim razpisom za nakup operacijskih miz pobil na ducate rakavih bolnikov. Košaku se zdi nedemokratično in v nasprotju s svobodno gospodarsko pobudo gostincu onemogočati, da bi imel lokal za kadilce. Košak stopnjuje svoj obup nad nestrpnostjo nekadilcev do ubogih kadilcev, ter na koncu zagrozi s serijo privatno-trendovskih zabav, s katerih bo izobčil nekadilce. Pravzaprav je njegova “grožnja”, glede na gnev v besedilu, videti kot pohabljena.

S podobnim ugovorom se je v bran kadilcem postavil tudi Mr. Mojo. Za izhodišče je postavil trditev, da so gostinski lokali privatna last in da se zaradi nedotakljivosti privatne lastnine država v poslovanje ne sme vtikati. Vtika se lahko le s kako določbo, da mora biti zrak v javnih/delovnih prostorih dovolj čist: predpisati je treba mejo in način merjenja … Mr. Mojo (po izobrazbi molekularni biolog) je sicer eden redkih (sem prištevam tudi sebe), ki se je lotil kritičnega branja medicinskih raziskav o pasivnem kajenju. Zahvaljujem se mu za reference na zgoraj navedene raziskave.

Nameraval sem pokomentirati še nekaj drugih spletnih zapisov, vendar bodi dovolj. Zanimiva so tudi mnenja, ki jih je zbral had. Za zabavo v branje priporočam zapis pri Megafotru.

Še nekaj o naslovu: Kogar strogo prepovedovanje kajenja jezi, ker da obstajajo hujši onesneževalci okolja, naj to usmeritev sprejme kot spodbudo za širšo ekološko osveščeno aktivnost. 🙂

4 komentarji to “Ugasnite cigareto, prosim!”

 1. Aleš Says:

  Tudi jaz poslušam izbruhe kadilcev, kako ubogi so. Sicer imajo nekaj točk, kjer se lahko upravičeno pritožujejo, njihov bistven problem pa je, da ne vidijo, da se kajenje od drugih razvad bistveno razlikuje po tem, da z njim naposredno in dokazano škodujejo ljudjem okoli njihove prižgane cigarete. S tem so avtomatsko lahko podvrženi prepovedim.

  Bolj zanimive pa so mi ideje, ki se pojavljajo vedno bolj pogosto, naj bi imeli lokale za kadilce in lokale za nekadilce, “potem bomo pa videli”, kot je rekel en kadilec na izjavi tedna danes na valu 202. Seveda je to popoln nonsens, saj bo seveda 90% lokalov, še posebej tistih brez hrane kadilskih in smo še na slabšem kot prej. Kot rešitev se mi ponuja ideja o državnih/lokalnih koncesijah za kadilske lokale, ki bi vključevale tudi obvezo plačevanja dodatne toršarine ali davka na ves promet v njih in posebne obveze do zaposlenih v njih. Če bi bile te koncesije omejene na recimo 20% lokalov v določenem območju, bi se mi to zdela povsem spodobna rešitev. Kakšen komentar?

 2. ervinator Says:

  Ideja s koncesijami je zanimiva (seveda brez dodatnega obdavčenja prometa). Sama podelitev bi seveda morala biti odprta in transparentna (licitacija). Dodatne obveznosti do zaposlenih (na primer vključenost v drugi steber kot obveznoa dodatno pokojninsko zavarovanje) bi bile sprejemljive, morda ob dodatnem pogoju, da v kadilskih lokalih nihče razen lastnika ne sme biti zaposlen več kot dve ali pet let (skupaj v življenju). Na tak način bi država izognila morebitnim tožbam čez nekaj let.
  Vendar se meni zdi splet teh omejitev že skoraj preveč kompliciran. Zakaj bi se s kadilci sploh toliko ukvarjali? Pač, na javnih in delovnih zaprtih prostorih ni dovoljeno kaditi, lahko pa to počnejo kje drugje. Zaenkrat hudih protestov niti ni (tudi veliko kadilcev zakon podpira, glej vest.si). Razen serije privatno-trendovskih zabav torej ne bo hujšega … Zdravo energijo raje usmerimo v reševanje podobnih, a še težjih problemov, na primer alkoholiziranosti. Pri tem naj bo reševanje kadilske problematike stimulacija, da se ob prvem odporu javnosti ne bi ustavili.

 3. Aleš Says:

  Včasih bi se morala naša vlada ob odporu javnosti vsaj malo zamisliti. Pa ne mislim ne na cigare, ne na cigane 😉

  Sam sem 100% za prepoved kajenja (pravzaprav za prepoved prodaje cigaret). Ampak tu je ravno problem – če je država tako požrešna, da cigarete veselo prodaja, kje ima pravico tem istim ljudem potem prepovedovati kajenje skoraj povsod? In to brez da jim ponudi vsaj nekakšno alternativo.

 4. ervinator Says:

  Problem prepovedi prodaje cigaret – podobno velja za visoko obdavčenje cigaret – je ponudba cigaret na črnem trgu. To je velik problem, vsekakor večji kot pri travi, saj je potencialnih potrošnikov cigaret ogromno. V takšnih razmerah restrikcije ne smejo biti preveč drastične in prehitre. Gre za vprašanje pravilne ocene, koliko in v katerem trenutku uvajati določene ukrepe. Problem pri alkoholu je še hujši, ker bi ob previsokih davkih takoj nastal/zrasel ogromen črni trg. Alkohol nameč lahko dokaj poceni dela vsak (za vodko potrebuješ kotel in krompir).


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: