Poštne storitve v Nemčiji

Do sedaj sem imel opravka z naslednjimi poštnimi podjetji: DPD, UPS, GLS, Hermes Logistik GruppeDHL in seveda Deutsche Post. Tehnične in nekatere druge stvari (na primer gume za avto) namreč kupujem večinoma le še preko spletnih prodajaln. Drugi razlog je v tem, da v manjših mestih storitve – na primer servis gospodinskih aparatov, fotoaparatov in podobnega – niso vedno na razpolago. Zato je običajna praksa, da aparat servisu dostaviš preko pošte.

Za primerjavo: V Sloveniji je za digitalne fotoaparate Canon en pooblaščeni servis v Ljubljani, za druge Canonove izdelke pa so pooblaščeni servisi posajeni širom po Sloveniji. V Nemčiji, ki ima več kot 20 mest, večjih od Ljubljane, je vseh pooblaščenih servisov Canon natanko 10 (deset).

Prva tri omenjena poštna podjetja so očitno bolj konkurenčna od Deutsche Post, saj spletne prodajalne slednje ne uporabljajo, prav tako ne DHL-a. Problem prvih treh podjetij pa je, da pošiljke ni mogoče drugače prevzeti, kot da ti jo oni dostavijo. Zato je popolnoma običajno, če te ni doma, da pošiljko pustijo kar pri katerem od sosedov, brez da bi te o tem prej vprašali. Postopek se nekoliko zakomplicira, če je treba pošiljko plačati po povzetju.

Pri Deutsche Post tega problema ni, saj premore razvejano mrežo poslovalnic. Poleg tega z njo sodeluje DHL, tako da zagotavljata popolno storitev. Edina pomanjkljivost je delovni čas, saj vrata zapirajo že ob 18. uri.

Rešitev ponuja DHL: po vsej Nemčiji so na gosto postavili samopostrežne predalnike Packstation. Na teh je pošiljke možno prevzemati ali pošiljati 24/7, torej 24 ur na dan in 7 dni na teden, pa še poštnina je dokaj ugodna.  

Še nekaj o naslovu: Pošta iz Nemčije v Slovenijo preko Deutsche Post potuje tri delovne dni, iz Slovenije v Nemčijo pa vsaj en teden. 🙂

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: