Smrdljivi sir limburger

Slika: en.wikipedia.org

Limburški kravji sir sem nekje že omenil. Iznašli so ga menihi v vzhodni belgijski provinci Limburg. Flamski izseljenci so sir ponesli v ZDA, kjer ga izdeluje Chalet Cheese. Izdelujejo ga tudi Nemci v Algojskih Alpah, jugozahodno od Münchna. K siru se priporoča rženi kruh in rdeča čebula. Vonj sira je enak smradu umazanih človeških nog. Za njegov močen vonj je tako pri limburgerju kot pri človeku zaslužna bakterija Brevibacterium linens. To ni slučajno, saj je bakterija v sir prišla, ker so menihi v starih časih delali sir tako, da so z bosimi nogami tacali po skuti.

Pozor, ta vonj privlači komarje!

Še malo dodane vrednosti k temu zapisu – nazivi treh nemških proizvajalcev:
– Meinrad Milz Käsevertrieb, D-87493 Lauben
– Alptal Molkerei, D-87754 Kammlach
– Mang Käsewerk, D-87754 Kammlach

Advertisements

One Response to “Smrdljivi sir limburger”

  1. ervinator Says:

    Skoraj pozabil …
    Vse najboljše za rojstni dan, zapuščeni Slavoj Žižek (1949)! 🙂


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: