Shizofrene ZDA

V ZDA se sprašujejo, kaj je bilo južnokorejskemu priseljencu Čoju Seung-Huiju (angl. Cho Seung-Hui), da je v virginijskem kampusu pomoril 32 sošolk in sošolcev. V posnetku, ki ga je med dvema strelskima pohodoma poslal njujorški televizijski postaji NBC, posveča pomor “svojim otrokom ter bratom in sestram”. Ni verjetno, da ga je kdo fizično mučil, kar bi morda lahko sklepali iz videa. Preprosto so ga ignorirali, kot je on ignoriral njih.

Težko je reči, kaj se je študentu dogajalo v glavi. Ob njegovi samoizpovedi sem najprej pomislil na shizofrenijo in motnjo multiple osebnosti (angl. MPD). Shizofrenija je strašno zanimiva duševna bolezen: bolnik si okoli sebe domišlja osebe, ki jih v tistem trenutku dejansko ni tam, se pogovarja z njimi in podobno – torej ne loči resničnosti od halucinacij. Izmišljene osebe so vedno samo tiste, ki jih bolnik že pozna in so mu blizu. Duševna motnja multiple osebnosti oziroma motnja razcepljene osebnosti se kaže kot pojav dvojne identitete, med katerima bolnik preklaplja z delno amnezijo.

denje o shizofreniji in multipli osebnosti podajajo trije odlični filmi: A Beautiful Mind, Identity in Fight Club. Citat iz Kluba golih pesti:

People do it every day. They talk to themselves as they’d like to be. They don’t have the courage you have to just run with it.

Kaj se je zgodilo v ponedeljek, 16. aprila 2007, v Virginiji in v torek, 20. aprila 1999, v Koloradu? Nekaj multiplih osebnosti je imelo preveč poguma, in so se spopadli s svojimi shizofreničnimi prividi. Drugi shizofreniki, ki jim filmi Michaela Moorea ne odprejo oči, pa razloge iščejo v prešibkem – namesto premočnem – delovanju mita o amerišku snu.

7 komentarjev to “Shizofrene ZDA”

 1. Aleš Says:

  No, pri shizofreniji si lahko sicer domišljaš popolnoma karkoli, ne vem od kod tebi podatek, da gre izključno za že poznane osebe…
  Motnja multiple osebnosti pa niti ni v tesni povezavi s shizofrenijo, je mnogo bolj redka.

  V tem primeru bi težko govoril o klasičnih halucinacijah, saj je Čo na posnetku govoril predvsem o tem, kako arogantni in šovinistični so bogati ameriški študenti Po moje gre bolj za dolgotrajno izgradnjo namišljene zgodbe, ki je za morilca nazadnje postala tako resnična, da je moral ukrepati. Vse skupaj je povezano še z grandioznimi egocentričnimi blodnjami, da bo postal nekakšen odrešenik zatiranih.

  Shizofrenijo naj bi imelo 1-2% prebivalstva, bipolarno motnjo (izmenjujoča se obdobja manije in depresije, včasih znana kot manična depresije) 2-6%, depresijo pa do 20% ljudi. Skratka, vsak četrti ki ga srečate na cesti :-0 Na srečo zdaj obstajajo odlična zdravila – atipični antipsihotiki in antidepresivi. Saj ste gledali Sopranove, ne?

  Velika večina obolelih pa na srečo nima izražene agresivnosti, kar je kombinacija, ki lahko pripelje tudi do takih tragedij.

 2. ervinator Says:

  Zelo dobro, Aleš! 😉
  Glede tega, da si shizofrenik domišlja le poznane osebe, se mi zdi, da je bilo poudarjeno v filmu A beautiful mind.

 3. alcessa Says:

  Poznane osebe, vesoljci ipd. pri shizofrenikih podpirajo njegovo egocentričnost, občutek večvrednosti in gre za zelo razširjeno vrsto blodnje, ki takemu človeku omogoča neke vrste identifikacijo z nekom, ki se v družbi zaznavno nahaja višje (kar se tiče njegove konkretne ali domnevne moči in vpliva).
  Značilno za takšne vrste duševnih stanj je pogosto tudi “brisanje” bolj razvitih, “humanih” delov osebnosti (vse vrste socialnih sposobnosti, določena čustva ipd., ki jih kot socialna bitja razvijemo pozneje): značilna je čustvena osiromašenost, določena primitivnost in pa velikokrat notranja praznina. Na vse to se potem prilepijo vedensjki in miselni klišeji, okoli katerih se potem vrti čisto vse… Skratka, stvar je lahko kar neugodna…

 4. ambala Says:

  To, da je nobelovec v fimu videl osebe, je filmska interpretacija. Dejstvo je, da je John Nash imel prisluhe, ne pa privide. Ampak, ker je privide težje ofilmiti, so si zmislili ljudi, ki naj bi jih videl… toliko o tej zadevi.

  Določeni ljudje pač izgubijo stik z realnostjo. Stvar je preprosta. Kar še ne pomeni, da so zaradi tega kronično bolani. Meni se zdi bolj pomembno take ljudi pripoznati predno naredijo kar masaker …

 5. Sunshine Says:

  Odlična knjiga o MPD je avtobiografija Camerona Westa Prva oseba množine. V njej opisuje svojo peklensko pot soočanja s kar 24 različnimi osebnostmi v njem, ki so se razvile kot posledica spolne zlorabe v otroštvu. Je pa imel on izjemno srečo, da so se njegove osebnosti med seboj zaznavale in se je tako z njimi lahko “dogovoril” kdaj bo katera prišla na plan. Večina te sreče nima. 😦

  Zelo, zelo, zelo, zelo, zelo priporočam v branje! Zame je to ena od mojih top 3 knjig. 😉

 6. wrienn Says:

  Mi (vsi poznani) se vsi strinjamo, da je Fight Club eden boljših filmov.

 7. Shark Says:

  Sunshine, zdravo. Tud js sem prebral 3.osebo množine Cameron West, pa Jim Carreya, ko glumi policaja shizofrenika. V glavnem, knjigo lahko naročiš po internetu na http://www.feliks.si. 😦 ne vem, najboljš da dreš na google, odtipkaš cameron west, pol pa klikneš na feliks knjigarno, ne na kanguro. Kar se pa tiče korejca, ki je študiral anglistiko na virginii, pa tkole, na enem ameriškem blogu sem prebral, da je bil ful jezen, zaradi obsedenosti američanov z Yin in Yang (kakor pišejo), pravilno je Jin (izg.dzin) in Jang (izg.dzang). lp, Shark 🙂


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: