Karl Marx, Sigmund Freud, Josip Broz

V tej hiši se je 5. maja 1818 rodil Karl Marx – plodoviti sociolog, filozof, ekonomist in komunistični revolucionar. A letos se v Marxovem rojstnem mestu ni dogajalo nič posebnega, sploh pa nič v povezavi z Marxom. Ker obletnica rojstva ni okrogla. Včasih je bila rojstna hiša srečevališče komunistov, še posebej radi so jo prihajali obiskovat Kitajci. Ti še danes prihajajo – ampak Marxova hiša je samo ena izmed fotografskih kljukic na programu obiskov. Mesto Trier je sicer večinsko socialdemokratsko mesto, vendar raje kot v ime Karla Marxa vlaga v utrjevanje imidža najstarejšega nemškega mesta. Zaščitni znak mesta so počrnela rimska vrata (Porta Nigra), glavne znamenitosti so ostanki cesarstva Konstantina I. Velikega.

Hišo na Brückenstraße 664 (danes številka 10) je leta 1727 postavila uradniška družina Polch. Zgrajena je okoli dvorišča. Za hišo stoji lepo urejen vrt. Aprila 1818 je hišo najel odvetnik Heinrich Marx. Karl Heinrich Marx je bil tretji od sedmih otrok. Že čez eno leto se je družina preselila v lastno hišo.

Leta 1928 uspe po večletnih pogajanjih s KPD postati lastnica SPD. Leta 1933 si je hišo nasilno prilastila Hitlerjeva NSDAP, potem ko je prevzela oblast v državi. Po vojni je ponovno postala last SPD. Hans Schulz iz Pariza ustanovi Mednarodni komite za obnovo rojstne hiše in postavitev muzeja Karla Marxa. K promociji muzeja je pripomogel tudi Willy Brandt.

Družina Marx je leta 1819 kupila hišo v osrčju mesta, zraven rimskih vrat, na Simeonstraße 1070 (danes številka 8). Tu je Karl Marx živel do leta 1835. Po končani jezuitski gimnaziji je odšel na študij v Bonn in v Berlin. V Berlinu je bil aktiven kot mladohegeljanec v Doctorklub-u. Njegovo pisanje oblastem ni bilo všeč, zato je emigriral v Pariz in potem v Bruselj. Da bi se izognil nadzoru pruske države, se je odrekel državljanstvu (češ da bo emigriral v ZDA), in postal apatrid. Po neuspehu revolucije leta 1848 so ga belgijske oblasti izgnale. Za kratko je pristal v Kölnu. Umaknil se je v Pariz, nato pa v London, kjer je ostal do smrti, 14. marca 1883. Postavili so mu mogočen spomenik, in še danes premnogi Britanci čislajo Marxa kot enega največjih mislecev.

Karl Marx je za sabo pustil Komunistični manifest in nedokončano delo Kapital – dokončal ga je njegov stalni podpornik, mecen Friedrich Engels.

Življenje Marxu ni bilo prijetno. Pestila ga je vrsta zdravstvenih težav, katere si je po receptu zdravnikov cele dneve lajšal z močnimi vini, kasneje tudi z opijem. Ko se je ozrl po svoji življenjski poti, je ugotovil, da je za komunizem “žrtvoval svoje zdravje, srečo in družino“.

Še nekaj o naslovu: Še dveh mož se spomnimo danes. Avstrijski psiholog Sigmund Freud se je rodil 6. maja 1856. Kumrovčan Josip Broz se je rodil 7. maja 1892. Nekoč je 25. maj veljal za Titov rojstni dan, ker natančnega datuma rojstva niti sam ni poznal; ena od teorij zarote pravi, da Tito sploh ni bil Josip Broz, ampak Stalinov odposlanec, ki je z ukradeno identiteto prišel “osvobodit” južnoslovanske narode …

Advertisements

3 komentarji to “Karl Marx, Sigmund Freud, Josip Broz”

 1. Dajana Says:

  Ja. In Segole je pogorela. Super prihodnost nas čaka.

 2. alcessa Says:

  Mmmm…. Trier … 🙂 🙂 Very nice.
  V Marxovem muzeju sem se malce dolgočasila, najbrž je bilo pri razlogu za obisk prisotno premalo radovednosti (kar sicer ni splošna izjava o meni, pred kratkim sem se začela zanimati za Prusko zogdovino in komaj čakam, da začnem brati biografijo Bismarcka…)

  Nad Porto Nigro in termami pa sem absolutno navdušena. Všeč mi je tudi Unigelände in pa celotna okolica mesta. Res ful lepo.

 3. ervinator Says:

  Jaz sem se v Marxovem muzeju zadržal dve uri – vzel sem avtomatskega vodiča, ali kako se reče tistim slušni napravici.

  Si vedela, da terme sploh nikoli niso bile uporabljene? Načrtovane so bile preveč mogočno, potem pa je Rimljanom zmanjkalo denarja, da bi jih zagnali – vso vodo bi bilo namreč treba dan in noč segrevati. V ta namen so zgradili mogočen sistem, cel labirint podzemnih hodnikov …


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: