Državotvorne afere obveščevalnih agencij

Zagovarjam tezo, da je javno razkrivanje nezakonitega delovanja (proti)obveščevalnih agencij dobro za državo. ZDA so razprle dokumente o nezakonitem delovanju CIE izpred trideset let. V Franciji se novi predsednik Nicolas Sarkozy zgraža nad obtožbami, da ima v Luksemburgu skrivni bančni račun (v banki Clearstream). Prisluškovanje na način watergate je v vsaki državi grožnja demokraciji, saj daje slutiti, da so bile državljanske pravice dlje časa kršene. Nadzorne komisije bolj malo raziščejo, javnost pa od vsega skupaj le redko kaj izve. Vemo, da je CIA pripravljala atentate na (tuje) državne voditelje. Umor Johna F. Kennedyja še vedno ni celovito pojasnjen, prav tako ne umor Ivana Krambergerja.

Zato podpiram pranje obveščevalnega perila v javnosti …

Pa vse najboljše od dnevu slovenske državnosti želim! 😉

3 komentarji to “Državotvorne afere obveščevalnih agencij”

  1. pengovsky Says:

    Ena pomembna razlika pa vendarle obstaja… Medtem ko CIA daje na plano svoje grehe izpred treh desetletij, se danes v javnosti pere obveščevalno perilo izpred treh let.

  2. ervinator Says:

    CIO sem navedel le kot primer, da tudi tako zločinska organizacija del svojih tajnih dokumentov kdaj javno objavi. Nikakor pa ne mislim, da bi lahko ZDA služile kot zgled demokracije, kaj šele za standard, po koliko dneh je javnosti dovoljen vpogled v nezakonito delo organizacij, katere so in še vedno kršijo temeljne človekove pravice. Na ropovski način noro bi bilo, če bi rekli, naj kršitve ostanejo tajne tri leta, še bolj noro – stasijevsko/udbovsko/ciajevsko – bi bilo reči, naj ostanejo tajne trideset let. Tako nor, upam, da niti Rupel ni …

  3. Vsaka stvar nekam zadene Sarkozy, Watergate, Clearstream « Says:

    […] skulpturo smo že srečali. Nimam pojma, ali kaj […]


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: