Michael Moore: SiCKO

Poudarek tega dokumentarca je na preveliki odvisnosti ameriškega zdravstvenega sistema od privatnih zavarovalnic, katerih glavna dejavnost je iskanje razlogov, da svojim zavarovancem zavrnejo pokritje medicinskega posega. Zavarovanec v dobri veri, da je zavarovan za primer bolezni, z zavarovalnico sklene pogodbo, v skladu s katero za dolg seznam bolezni sploh ni zavarovan (izključene so skoraj vse bolezni). Če potrebuje zdravilo ali poseg za eno bolezen, hkrati pa ima še neko drugo (ali že samo simptome druge bolezni), ki je na črnem seznamu, ne bo upravičen do nobenih sredstev. To ni absurdno samo z vidika evropskih in kanadskih standardov, temu se ne morejo načuditi niti sami prebivalci ZDA. Michael Moore, podobno kot že prej v svojih dokumentarcih, to dejstvo prikaže s pripovedjo individualnih zgodb, ciničnim karikiranjem uradnih izjav in čustveno nabitim aktivizmom.

Slovencem se bo fino zdelo, da film omenja tudi Slovenijo (v 38. minuti): ZDA se na lestvici zdravstvenih sistemov iz leta 2000 (World’s Health Systems) po WHO  uvršča na 37. mesto, komaj komaj pred Slovenijo in Kubo. Posmehovanje je podprto z odlomkom iz Naše male klinike, v katerem burkeži pacientu režejo nogo: “Žagi, žagi, žagi lepo, no!”. Za ameriške gledalce predstavlja ta lestvica eno od šokantnih dejstev, kako zelo slab je njihov zdravstveni sistem. Še hujše ponižanje za Američane, za deprivilegirane pa vseeno ena od možnih rešitev, je opis izleta na Kubo, kjer je zdravljenje dostopno tudi najrevnejšim.

Slovenske gledalce bi moralo šokirati, da lestvica kljub absurdnosti ameriškega sistema postavlja slovenski zdravstveni sistem še nižje od ameriškega. Naši orto-pravičneži iz proslule Z-L-SD bodo kot razlog za to navajali slovensko zgledovanje po ZDA, čeprav predvidena reforma ohranja in tudi izboljšuje zdravstveno dostopnost s podeljevanjem koncesij v okviru obveznega zavarovanja, torej ne ukinja javnega zdravstva. O bednem populizmu kebrovske argumentacije pač ni vredno izgubljati nadaljnjih besed – vsaj dokler je iz ust Ropa morda ne osvoji tudi Bambika …

Slovenski zdravstveni sistem je predvsem z vidika čakalnih vrst katastrofalen. Pravi razlog za slabo stanje je tradicija slabega menedžerstva, ki temelji na inflaciji odgovornosti – se pravi na neodgovornosti. A Kebru vendarle ni uspelo uničiti še tega, kar imamo. Zavarovancem v Sloveniji se normalno zdi, da morajo na preprosto operacijo čakati mesece in da na operacijo po nepotrebnem predolgo čakajo tudi, ko so že hospitalizirani. Prav tako se normalno zdi, da je možno s podkupninami čakalni rok skrajšati. V koruptivnem sistemu bo stranka (pacient) kot šibkejša stran v menjalnem procesu celo vesela, če bo dobila možnost koga podkupiti.

Pravi odgovor ropovskim populistom bi moralo biti zgledovanjem po učinkovitih evropskih zdravstvenih sistemih. Francija je po zgoraj navedeni lestvici na prvem mestu, na drugem mestu je Italija. Glede na izkušnje Slovencev, ki smo v praksi spoznali že več sistemov, lahko za zgled postavimo tudi nemški, švicarski in švedski model. To so sistemi, ki Kebrovo komunistično razumevanje pravičnosti razgaljajo kot diletantsko. Žal tudi Bručan še ni veliko naredil – pohvalimo ga predvsem za zaključek sage o operacijskih mizah. Izgleda, da so zagovorniki neučinkovitosti še vedno premočni, in na primer v Kliničnem centru v Ljubljani sploh ne skrivajo svoje politične pripadnosti … Slovenija potrebuje vsaj še en mandat reformske vlade, vendar namesto bručanskih bolj razgledane in odločne ministre.

P.s.: Michael Moore nima nič proti, če si zastonj ogledamo njegove filme. Nasprotuje le temu, da bi kdo “nelegalne kopije” njegovega dela zlorabil v komercialne namene. Filma ne boste našli na Google-u ali YouTube-u (bilo bi nelegalno), lahko pa ga pretočite kje drugje.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: