Kam na pico

V Napoli!

Prijatelj gre na obalo Amalfi oziroma še malo dlje, in me je prosil za kak fajn nasvet. Glede na to, da sem šel v Neapelj že dvakrat, čeprav obakrat predvsem z gastronomskimi nameni. Na drugo stran neapeljskega zaliva, v Sorento, sem skočil samo zaradi dolge peščene plaže, ki je preobljudena z zagorelimi telesci. Ker ni bilo predaleč, sem si ogledal tudi Positano. Ta je bil nekoč ribiška vasica, danes pa je to raj le še za bogataše. Če boš že tam, boš gotovo obiskal muzej v Pompejih in se povzpel (organizirano z avtobusom, nikakor pa ne s taksijem!) na Vezuv. Od otokov sem obiskal Capri in Ischio. Prvi je lepši. Z italijanskimi kolegi smo celo našli majhno plažo, kjer ni bilo vstopnine. Trik je bil v tem, da si lahko iz vode prišel le tako, da si se ven povlekel po vrvi čez skalno steno …

Glavna značilnost Neaplja, vsaj zame, je ulica Spaccanapoli, ki mesto razdeli na dve polovici. Ulica bi bila tudi kot peš cona dokaj ozka, vendar po njej drvijo avtomobili. Itak odsvetujem, da greš v mesto z avtom. Nevarnost! Verižice in druge izpostavljene svetleče stvari spakiraj na varno, ne nosi torbe na dolgi naramnici, pazi na stvari, ki se jih da z ne preveliko silo izpuliti – to baje tatiči počnejo med vožnjo s skuterji. Izogibaj se predelov, kjer imajo člani različnih mafijskih medsebojne obračune – žal ne vem, kje to najraje počnejo. Če bi vedel, bi jih jaz verjetno že šel poslikat … :) 

Seveda sem dolžen še nekaj besed o sploh najpomembnejši stvari, torej jedači. Jasno, treba je poskusiti pico, saj kot taka (ploščati kruh, pelati in sir) izvira prav iz Neaplja. Gostinci so seveda ponosni na svoje morske specialitete, a sam sem raje užival v “uličnih jedeh” (že zaradi pomanjkanja prostora v želodcu), na primer v napoletanskih kruhkih (panini di napoli). Obstajata dve znameniti stari piceriji, in sta si nasproti čez cesto: da Michele in Trianon. Neapeljčani so zvesti le eni ali drugi. Priporočam picerijo da Michele! Strežejo le dve vrsti pic: margherito in marinaro. Mornarska je zelo slana, saj ima na sredi sardelo, in to je to. Priporočam! Večkrat!😉

P.s.: Najboljša ljubljanska picerija v tem trenutku je Via Bona.

7 Responses to “Kam na pico”

  1. Αναμαρια Says:

    Italijanske pice so čisto drugačne kot njihove svetovne različice. Celo nekako tako velja: južneje po škornju greš, boljše so😉

  2. ervinator Says:

    Dejansko imamo tudi v Sloveniji nekaj odličnih picerij. Sicer pa jih severno od Neaplja zares bolj težko najdeš …

  3. blitz Says:

    midva sva bila v Neaplju februarja pred davnimi leti in je bilo carsko – dovolj toplo za kratke rokave, nobenega sledu o žeparjih in beračih – in kar na ulici najboljša pica v življenju. Margarita.

    Ljudje prijazni in preprosti, da si pri nas na “severu” to komaj še lahko predstavljamo.

  4. ervinator Says:

    Tudi jaz v Neaplju nisem opazil ali bil deležen ropov, zato sem napisal baje. Na to nevarnost me je z gornjimi nasveti opozorila prodajalka spominkov v gradu nad mestom.

  5. Aleš Says:

    Bella Italia!!!

    Aja, šele ko greš na jug Italije vidiš, kako je možno pico jesti kot predjed Če bi to poskusil v kakšni naših picerij, te po moje pobere, tam pa so pice tanke, majhne in precej manj mastne. No, sicer pa tudi Italijani z razlogom ne rečejo predjed ampak primo piatto, ki je v raznih makaronastih verzijah ponavadi bolj obilen kot secondo piatto…

    pa še beseda o kulturi vožnje – sicer je na jugu Italije nekaj najbolj običajnega prehitevanje plazeče se kolone po levi ali desni, kljub temu, da je vozniška kultura ali bolje vozniška folklora na precej višji ravni, kot pri nas. Tam namreč v vsakem trenutku veš, kakšna so “pravila” in kaj lahko pričakuješ, čeprav tudi kakšno prasko, medtem, ko je pri nas na cesti milijon padalcev, ki te lahko v vsakem trenutku brez kakršnegakoli razloga, namena in zavedanja spravijo s ceste, v nebesa, ali v milejši verzii samo ob živce. Jaz jim pravim zombiji, tipični predstavnik vozi 75 km/h ne glede na to ali je v naselju ali zunaj, po možnosti pa še drži telefon z levo roko na desnem ušesu.

  6. ervinator Says:

    Zgodbo o pici kot predjedi tam doli v Italiji ponavadi povem kot uvod v to, kako sem bil prvič v restavraciji da Brandi presenečen ob pogledu na debele, zavaljene Italijane. Čudil sem se jim namreč, da so tako zadebeljeni, če pa si naročijo le malo pico in mineralno vodo. Seveda, za tem je sledil še cel kup krožnikov z morskimi specialitetami …

    Glede tega, da imajo južni Itlaijani višjo vozniško kulturo kot Slovenci, pa se ne strinjam. Prvi pokazatelj je odnos do pešcev – rdeča ali zelena luč pri njih nič ne veljata. Kako jih lahko opravičuješ, češ saj je bila samo praska? Njihov cestni temperament je daleko slabši od slovensko-južnjaškega: mahanje s pestmi skozi okno in vsesplošno vpitje ni nič nenavadnega. Le nesreč so bolj vajeni in ne delajo dodatne gneče zaradi zavarovalnice (se ne sekirajo za že itak obtolčene avtomobile), to je vse.

    V bistvu je tvoj problem samo v tem, da od Slovencev preveč pričakuješ. Tako kot jaz od Nemcev – ne bi šel zdaj v detalje, kako bedasto oni vozijo po avtocestah. Všeraj sem zaradi enega kretena moral tako zavreti, da so na mokri cesti gume cvilile!

  7. Aleš Says:

    Saj nisem mislil na kulturo vožnje, sem že takoj popravil na folkloro vožnje. Vse, kar si povedal, je res, vendar tam vsi vejo, da vsi pač tako vozijo in se potem lahko temu tudi prilagodijo. Posledica je, da vse teče presenetljivo mirno in tekoče. No, pa saj sem imel podobno izkušnjo tudi v Kairu, kjer je na prvi pogled še bistveno večji kaos.

    Pri nas, pa se po drugi strani trudimo, da bi vozili kulturno in upoštevali predpise, a kaj, ko pol šoferjev predpisov sploh ne pozna ali pa prometu niti približno ni sposobno slediti. Hvala lepa za tako kulturo. Za konec pa še tole – raje imam nekoga, ki vozi bistveno prehitro in ima stvari pod nadzorom kot nekoga, ki vozi kot zombi, čeprav (misli, da) se drži pravil.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: