Bručan, kje so reforme!?

Slovenski premier priznava, da se minister za zdravje premalo ukvarja s strateškimi zadevami, opravičuje pa ga z izgovorom, da ministru dragoceni čas krade neprestano zastavljanje nepomembnih vprašanj o problemih zdravstva s strani opozicije.

Janša še zatrdi, da nikjer na svetu ministra ne kličejo k odgovornosti za probleme posameznih javnih bolnišnic. S tem se lahko strinjamo, dokler se napake ne pojavijo vse hkrati. Če pa pogledamo vse napake skupaj, v njih uvidimo simptome hujših problemov – sistemsko slabe organiziranosti zdravstvenega sistema v državi. Ne zdi se mi verjetno, da je ta najhujše probleme povzročil minister Bručan. Prav gotovo jih je nasledil. Ampak Bručan je, tako kot vsi v tej vladi, na ministrskem položaju zato, da popravi katastrofalne razmere. Andrej Bručan bo moral pojasniti, zakaj največjih problemov zdravstvenega sistema še ni rešil, kaj ga ovira na tej poti, kaj je do sedaj naredil in kaj še namerava: realno mora predstaviti, kakšen rezultat naj pričakujemo do konca njegovega ministrovanja. Če tega ne bo zadovoljivo pojasnil, lahko sklepamo, da je bil ves čas tudi sam del problema; da torej ne izpolnjuje reformskih pričakovanj. V tem primeru ga mora Janez Janša nemudoma razrešiti (predlagati, naj odstopi), pa čeprav sta strankarska kolega. Janšo moramo volivci (preko svojih predstavnikov) opomniti, da tudi po odstavitvi reformskega ministra za socialne zadeve še vedno zahtevamo korenite reforme. Če Janša ne bo prepričal, bo mandatarstvo morda pripadlo lutkastemu Pahorju. Slednje bi peljalo v terminalno ustavitev reform in ponovni prevzem oblasti s strani stasijevskih centrov moči.

6 komentarjev to “Bručan, kje so reforme!?”

 1. blitz Says:

  No ja, Brukan ni ne boljši ne slabši od vseh dosedanjih zdravstvenih ministrov – takole čez palec bi rekel, da je že vse od osamosvojitve zdravstveno ministrstvo najslabše. Razloh najbrž ni samo v slabih misnistrih ampak predvsem v izjemno močnih dobavitelsjkih lobijih, ki niso ne levi ne desni ampak vseobsegajoči.

  Bi pa Bručan moral že zdavnaj odstopiti, ampak ne vem zakaj bi – saj tudi Keber ni, pa je naredil prav toliko kot Bručan – NIČ.

 2. ervinator Says:

  Bručan bi moral odstopiti, če nima (več) namena izpeljati učinkovitih reform. Jasno, da ga ne bi smel naslediti usekani Keber, pač pa nekdo, ki ima več poguma in volje. Eden večjih problemov so, kot navajaš, “izjemno močni dobaviteljski lobiji”. Prav zato sem napisal, da je Bručan dolžan pojasniti, kaj ga ovira na poti do reform. Janševa izjava, da preveč dragocenega časa izgublja zaradi vprašanj opozicije, je deplasirana. Ako bi Bručan bil toliko moža, da reče bobu bob, bi bila polovica dela že opravljena, s tem bi bistveno prispeval k reševanju problema.

 3. Aleš Says:

  Včasih (zelo pogosto) se mi zdi, da so naši ministri najprej tu zato, da ustvarijo katastrofalne razmere, da jih lahko potem popravljajo…

  Sicer pa, a ni to – ustvarjanje kriznih razmer namesto ukvarjanja z realnimi problemi – stalni modus operandi našega ljubega JJ? Opomin zanj pa neizogibno prihaja naslednje leto (prej ga ne bo slišal), bolje rečeno, ukor z izključitvijo 😉

  @Ervinator – a mi lahko navedeš, katero reformo je do sedaj ta vlada sploh izpeljala vsaj približno tako, kot jo je bombastično napovedovala. Paradoksno se mi zdi da je še najbolj uspešen program Lukenda, ki je popolnoma napačno zastavljen.

  pa še za konec – dobaviteljski lobiji o katerih govorite (po meje bi morali biti tu precej bolj specifični) so kar se mene tiče izključna posledica nedotakljivosti zdravniškega “lobija”. Tam se vse skupaj zares dogaja.

 4. ervinator Says:

  Ta vlada dokaj uspešno izpolnjuje skoraj vse reforme (šolstvo, javna uprava, sodstvo), le na področju zdravstva ji gre slabo. Na gospodarskem področju je sicer uspešna, velikih reform pa tu ne more biti zaradi preveč različnih interesov lobijev in strank (za razliko od zdravstva, kjer gre za premočne interese) – za to bo moral slediti še en mandat, z bolj straight vlado, to je z manj strank v koaliciji. “Lukenda” je povsem v redu zastavljen program (zakon o dodatnih pravnih sredstvih; za predlog o začasnih sodnikih bi bilo potrebno spremeniti tudi ustavo, a je opozicija temu nasprotovala), in to je potrdilo tudi Evropsko sodišče za človekove pravice, velja od 1.1.2007 naprej. Vso čast Šturmu!

  Uvedbe enotne davčne stopnje, če si to mislil, ta koalicija ni niti napovedala niti obljubila. Šlo je zgolj za resno možnost. Moja razlaga za tvoje ogorčenje nad delom te vlade je, da pač premalo spremljaš politiko. 😉

 5. Aleš Says:

  misliš mandat 2020-2024? 😉

  Politiko pa očitno res premalo spremljam, rofl – bom pisal na Sky News, da so pristranski, ker je Brown več na programu kot JJ. Upam, da bom potem kaj več zvedel…

  in še povzetek tistega, kar sem si zapomnil od tvojega zgornjega sestavka (in kot po naključju tudi od reform te vlade): dokaj…skoraj…slabo…sicer…v redu…opozicija…možnost…ogorčenje…no, pa še malo sem se nasmejal, ko jih še vedno tako zagovarjaš.

  Nad delom te vlade pa sploh nisem ogorčen, večina ministrov ne naredi nič, kar je precej bolje od učinka, ki sem ga pričakoval, nekateri pa sicer delajo škodo, a sem mislil, da bo huje. Aja, pa še pridno nabirajo glasove proti sebi. Včasih so prav neverjetni pri tem.

  Nč. zdej grem pa spat, ker grem zjutraj mal v Kitzbuehel 😛

 6. ervinator Says:

  Tvoj povzetek mojega komentarja pokaže, da te moti struktura argumentov, če so le-ti grajeni v vzročno-posledičnem razmerju brez kategoričnih trditev. Takšne trditve boš pri meni res težko našel, saj nobenega stališča ne zastopam črno belo – kot “je ali pa ni”. To vlado pa v glavnem zagovarjam le toliko, kolikor so obtožbe njenih ortonasprotnikov osnovane na napačnih oziroma slabih argumentih.


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: