Barcelona

Eno lepših doživetij v Barceloni ponuja park Ciutadella v mestnem središču. Pri slavoloku zmage se prične čudovit drevored, ki pelje v Ciutadello in s palmami riše slikovito ozadje za skupinske slike.

P.s.: Ob tej priložnosti pozdravljam posaditev palm v Kopru. Vso čast in zasluge županu Borisu Popoviču! 😉

Katalonski parlament in živalski vrt sta drug ob drugem.

Avtobusna postaja

Avenija Rambla s peš cono po sredini je osrednja turistična žila mesta. Ne prav počasna hoja po Rambli od začetka pri pristanišču pa do Katalonskega trga (križišče avtobusnih in metrojevih linij) traja dvajset minut. Na njej se po vsej dolžini na obeh straneh drenjajo ekshibicionistični umetniki, prodajalci turistične krame in srečk za loto.

Moram povedati, da toliko neprijaznih ali že kar sovražnih “umetnikov” – med njimi so predvsem tisti, ki našemljeni opazujejo, kako jim zijala za to “spretnost” nosijo evrske kovance – nisem videl še v nobenem drugem mestu. Običajno se “živi kip” za denarne prispevke potrudi s simpatično zahvalo in skupinsko sliko. Tudi na Rambli je večinoma tako. Vendar je hkrati nekaj šem, ki skupni vtis preveč skvarijo. Na primer: za prijetno umetniško vzdušje skrbi “vojak” (druga slika), njegov trud pa kvari “Rimljan” (tretja slika), ki skopuhom pokaže sredinec. In podobne neslanosti. Še hujša idiota sta okostnjaka na kolesih (dokumentirano v filmčku).

Prodajalec perjadi

Tržnica ob Rambli

Ena od znamenitih ozkih ulic: Carrer de la Portaferrissa

Motiv na fasadi

Še malo arhitekture

Dih jemajoča cerkev, posvečena Sveti družini, delo Antonija Gaudíja. Tempelj so pričeli graditi leta 1882, in še niso končali.

Cerkve, posvečene Sveti družini, so značilne za čas industrijske revolucije v 19. stoletju. Katoliška cerkev je skupaj z družbo doživljala duhovno krizo. Na krizo so se kristjani odzvali s poudarjenim čaščenjem Svetega Jožefa in vse Svete družine. Barcelonski podporniki gradnje so nalogo zaupali mlademu arhitektu Antoniju Gaudíju-Cornetu (preko njegovega nekdanjega mentorja Joana Martorella).

Antoni Gaudí i Cornet je že kot otrok bolehal za artritisom. Zato so mu bila doma najtežja dela prihranjena, več časa mu je ostalo za opazovanje narave. Kot arhitekta so ga inspirirali naravni pojavi, kasneje tudi religiozni simbolizem. Stolpi cerkve Svete družine imajo obliko cipres; cipresa je antični simbol večnosti.

Gaudíjevo delo je tudi hiša Batlló.

In 17 hektarjev velik park Güell na hribu severozahodno od mesta. Naročnik je bil Eusebi Güell i Baigalupi.

Gor vodi niz tekočih stopnic na prostem.

(Opomba: Španski priimki so včasih sestavljeni iz očetovega in materinega priimka.)

Tibidabo

Le streljaj proti jugu, vzdolž pristanišča pa se dviga hrib Montjuïc. Tudi na njegovem pobočju se na prostem vzpenjajo tekoče stopnice od Španskega trga do Katalonskega muzeja umetnosti.

Grajsko obzidje pri vojaškem muzeju je najboljša razgledna točka v mestu. Za stolpnicami na drugi sliki se razteza mestna plaža Barceloneta, na tretji sliki pa so pristaniški terminali, ki se nadaljujejo južno od Barcelonete in pod Montjuïc.

Španski trg

Multikompleks na Španskem pomolu in most za pešce proti centru oziroma Rambli.

Različne oblike prevoza. Taksi tricikel je triksi.

Asfaltna, peščena in lesena pot.

Prepovedano je ponočevati na plaži in kaditi v metroju.

Pahljače, pahljače.

Tile stoli za opazovanje ljudi (na Plaça Reial) so oblikovalski presežek. Lepi so, udobni in stabilni kot prestol.

Ko sem brivca vprašal, ali lahko naredim fotko, je pokimal in se refleksno in brez besed umaknil ven iz lokala … Na čuden način se je sprijaznil, da je njegov lokal turistična atrakcija.

Izložba sladkarij

Bolšji trg

Ekološko ločevanje odpadkov

Javni vece je zastonj.

Dostop do interneta v ulici admirala Cervere, le nekaj deset metrov od plaže.

Advertisements

2 komentarja to “Barcelona”

  1. persson Says:

    Barcelona je meni eno najlepših evropskih mest.


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: