Khaled Hosseini: A thousand splendid suns

Khaled Hosseini je svojo drugo knjigo, Tisoč čudovitih sonc, uokviril s tridesetletno zgodovino državljanskih vojn v Afganistanu ob izteku dvajsetega stoletja, nakar afganistanskim plemenom zavladajo od vseh najbolj ortodoksni talibi. Glavne vloge v Hosseinijevi zgodbi tudi tokrat igrajo mali ljudje. Knjigi dajejo dinamiko neverjetni preobrati, potem ko se morajo junaki, predvsem junakinje, v fevdalni islamistični družbi znajti v svetu laži, nasilja in poniževanja. Hosseini bralcu predoča reprezentativnost usod tako, da se zdijo posamezne odločitve njegovih likov nujne, saj so utemeljene z védenjem o tem, da so situacije prisilne in ozke izbire v afganistanski družbi – še posebej v neurbanem okolju – običajne. Ne glede na težko predstavljive strahote se zgodba konča katarzično, upanje prevlada nad trpljenjem. Kdor je jokal ob Teku za zmajem, bo zagotovo tudi ob lunah in soncih nad Afganistanom.

Khaled Hosseini je leta 2006 postal ameriški glasnik Urada visokega komisarja Združenih narodov za begunce, ki pomaga več kot dvajsetem milijonom beguncev po vsem svetu. Vabljeni na obisk spletnih strani UNHCR!

Advertisements

3 komentarji to “Khaled Hosseini: A thousand splendid suns”

  1. Blitz Says:

    Jaz sem prav danes končal Drachenlauferje. Izjemna knjiga, čisto sem prevzet. Mislim, da se bom kar lotil še tele ta nove.

  2. ervinator Says:

    Dobra odločitev! 😉

  3. Blitz Says:

    Sem pravkar na polovici knjige, odlična. Kar čutiš avtorjevo bolečino zaradi razmer v domovini.


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: