Od odpuščanja do maščevanja


Matej Bor: „Vse razumeti se pravi vse odpustiti – vendar vse odpustiti ni odpustljivo, če nočemo ustvariti družbe, ki ne bo ničesar več razumela in nikomur več odpuščala, najmanj pa odpuščanju, ki vse razume.

Se kdo strinja? 😕

Ob letošnjem kulturnem prazniku mi misli okupirajo pisatelji in pesniki, o katerih smo se v izobraževalnem sistemu veliko učili, žal pa so se ti kulturniki v svojem času sramotno izpostavljali kot krvoželjni podporniki revolucionarnega nasilja.

Ali bi bilo za družbo res hudo, če bi tolerirala odpuščanje, ki vse razume? Bistvo Borove izjave je na koncu: zagovarja odpuščanje, ki temelji na nekaterih drugih razlogih, ne pa na razumevanju. Borovi pravi razlogi so ideološki in arbitrarni – pragmatično ideološki arbiter vsakokrat posebej odloči, kaj je v skladu z ideologijo.

Od Borovega razumevajočega odpuščanja je le korak do poziva, naj maščevanje postane program, za kar se je na primer zavzel krvoželjni Tone Seliškar. Sledila je večdesetletna „blaznost iz razuma”, ki jo še danes zagovarja marsikdo, ki ga politika zaresovsko mika.

2 komentarja to “Od odpuščanja do maščevanja”

  1. stojan Says:

    Mal si presvetlil strička 😉

  2. ervinator Says:

    Pa res malo preveč ven tolče. 😉


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: