Križev pot luksemburških mobilizirancev v drugi svetovni vojni

Na sliki: Vkrcanje moblizirancev na glavni železniški postaji

Zgodovina: Nemška vojska je v nevtralni Luksemburg vdrla 10. maja 1940 z južne, Maginot-jeve obrambne črte; 23. maja 1941 so bili prvi Luksemburžani poslani na prisilno delo v nacistično Nemčijo; 30. avgusta 1942 se je pričel prisilni vpoklic v nemško vojsko (razglas je objavil Gustav Simon, vpoklicani so bili moški, stari od 20 do 24 let); naslednji dan so se pričeli protesti in stavke, prvi transport je bil organiziran z železniške postaje Hollerich 18. oktobra 1942; deportacije v koncentracijska taborišča so se pričele 17. septembra 1942 (v taborišče Leubus, ženske v Ravensbrück); odpor je bil šibek, odporniki so se v glavnem skrivali (skupine z imenom Miliz) oziroma se mirno upirali (Liga Ons Jongen), dokler jih niso prišli osvobodit Američani (od septembra 1944 naprej); novembra 1944 se je Radio Luxembourg preimenoval v Radio Annie in pomagal v propagandni vojni.

Viri: muzej v Dudelange-u in vsebine na spletu.

V mestu Diekirch je v drevoredu ob reki postavljen križevpot mobilizirancev v nemško vojsko.

Ključne besede:
Prisilno mobilizirani: angleško „conscripts”, francosko „des enrôlés de force”, nemško „zwangsrekruten”, luksemburško „zwangsrekrutéierten”
Druga svetovna vojna: angleško „world war II”, francosko „la seconde guerre mondiale”, nemško „zweiter weltkrieg”, luksemburško „zweete weltkrich”
Križev pot: angleško „stations of the cross”, francosko „chemin de croix (calvaire)”, nemško „kreuzweg”, luksemburško „kräizwee”

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: