DSDS – Deutschland sucht den Superstar

V Kölnu je včeraj kot gostja na letošnjem, petem tekmovanju novih zvezd nastopila Mariah Carey. Ko Nemčija išče svojo super zvezdo, najde vsaj eno dobro pevko in enega dobrega pevca. Monika Ivkić je ena od favoritk, pravzaprav najboljša pevka v tem šovu, ki poteka na televiziji RTL. Vsak tekmovalec ima svojo osebno marketinško zgodbo (Monika je v Nemčijo prišla kot begunka s starši iz Bosne), v večtedenskem izločanju pa vendarle odločajo sposobnosti, ki jih pevska superzvezda pač mora imeti.

Respekt!

Med pevci je daleč najboljši Thomas Godoj, ki z vsakim nastopom napreduje. Če ima oddaja več gledalk kot gledalcev, se mu nasmiha gotova zmaga.

V prejšnji oddaji sem glasoval za Moniko. Ko pošlješ sms, nazaj prejmeš potrditev in Monikino zahvalo. To je izvrsten marketinški pristop, saj te besedilo zahvale spodbudi k ponovnemu glasovanju (cena sms-a je 50 centov, prva nagrada za glasovalce pa 10.000 evrov). Bil sem rahlo razočaran, ko sem ugotovil, da je nabor zahval skupen vsem tekmovalcem, menja se le podpis na koncu sporočila. Bolje bi bilo, ko bi lahko vsak tekmovalec sam napisal nekaj svojih zahval.

Primeri zahval:

Über deine SMS freue ich mich ganz besonders. Jede Stimme bringt mich meinem Traum näher. Danke, Monika.

Hey super, noch eine SMS für mich. Ich hoffe, ich komme weiter! Danke für deine Unterstützung, Monika.

Wow, noch eine Stimme für mich! Ich hoffe, es reicht um weiterzukommen. Monika.

Das Warten auf die Entscheidung ist hart. Vielen Dank für deine SMS, Monika.

Včeraj pa sem glasoval za Ranio Zeriri, ker bi jo v naslednjem krogu videl raje kot pa Benjamina. Na razočaranje mnogih se je morala posloviti Stella Salato.

Prejšnjim zahvalam so dodali nekaj novih:

Servus! Es ist so ein geiles Gefühl auf der DSDS-Bühne zu stehen. Daran könnte ich mich glatt gewöhnen. Deshalb brauch ich deine Stimme, Rania.

Herzlichen Dank für deine Unterstützung. Ich freu mich! Dank dir komm ich hoffentlich weiter! Merci, Rania.

Ich will weiterkommen!!! Vielen Dank, dass du für mich gestimmt hast, Rania.

Jetzt habe ich es bis auf die Mottoshow-Bühne geschafft. Allerbesten Dank. Was wäre ich ohne meine Fans… Rania

Ohne Fans wie dich wäre ich nie soweit gekommen! Ich werd mein Bestes geben, um dich nicht zu enttäuschen, Rania.

Tekmovanje za bodočo superzvezdo pravzaprav spremljam le priložnostno. Domnevam, da je bilo na začetku kar nekaj smeha. Veliko ga je požel Mario Teusch.

Ken Lee? Tudi na bolgarskem tekmovanju je bilo veliko smeha.

Tale Michael Jackson nikakor ni razumel, kaj počne narobe … 🙂

Advertisements

11 komentarjev to “DSDS – Deutschland sucht den Superstar”

 1. ervinator Says:

  Včeraj se je ponovil oziroma nadaljeval scenarij iz prejšnjega tedna. Boj med oboževalci dveh slabih tekmovalcev (Ranie in Benija) je povzročil novo kolateralno žrtev – prejšnjo soboto je izpadla Stella, včeraj Collins. Glavni krivec za tak razplet je cepec Dieter Bohlen (spomnimo se ga iz skupine Modern talking, danes je producent, napisal pa je celo knjigo o superzvezdah), ki je kot član žirije z nesramnimi komentarji sprožil solidarnostno glasovanje za Ranio. Na drugi strani je Beni zaradi očitkov v medijih po zadnjem nastopu tokrat nalašč izbral pesem skupine Wham in pozval vse geje (Schwulen), naj glasujejo zanj. Nadaljevanje tekmovanja s tem postaja zares bedno. Collinsu se je zgodila krivica, in njegovi podporniki so bili na koncu vidno užaloščeni.

  Kolekcija zahval pri DSDF je bogatejša za naslednjih sedem:

  Toll, dass du mich unterstützt! Danke, Rania.

  Ich hab’ total Angst heute rauszufliegen. Hoffentlich reicht’s… Rania

  Klasse, deine SMS zählt für mich – vielen Dank, Rania.

  Yess!! Noch eine SMS für mich – ich bin begeistert! Und meine Chancen weiterzukommen, werden größer. Danke, Rania.

  Ich möchte unbedingt in die nächste Mottoshow. Du bist super. Danke – Merci – Gracias – Thank you, Rania

  Ich danke dir von ganzem Herzen für deine SMS! Ich hoffe, es reicht um weiterzukommen Rania.

  Oh Mann! Das Warten auf die Entscheidung ist hart – ich bin wahnsinnig aufgeregt. Danke, danke, danke, Rania.

 2. ervinator Says:

  Odločitev, ali tudi ta teden glasovati za Ranio, ni bila težka. Pred včerajšnjo oddajo je sicer rekla, da je to tekmovanje zanjo “kein Spass mehr”, po nastopu pa, da si želi weiter. Dieter Bohlen se je želel ogniti pretirani kritiki, vendar ga je Rania genialno sprovocirala, tako da je njen stimme označil za scheiße. Roko na srce, njeno petje je res ubogo, ampak izgled na odru je simpatičen. Ranii pevsko najbližji konkurent Beni je potem pel še slabše od nje. Glasovanje tokrat hvalabogu ni povzročilo kolateralnih žrtev.

  Naslednji teden bo moral vsak nastopajoči zapeti dve pesmi. Komaj čakam – čeprav ne bom glasoval. 😉

  Še nekaj novih zahval:

  Jipieh – noch eine SMS für mich. Die kann ich gut gebrauchen, um in die nächste Mottoshow zu kommmen. Danke! Rania.

  Ich wäre supertraurig, wenn es für mich heute vorbei wäre. Ich hoffe, ich komme durch deine SMS weiter. Lieben Grüß, Rania.

  Ein dickes Dankeschön für deine SMS! Rania.

 3. Aleš Says:

  krivica?

  v resničnostnem šovu? (ali karkoli že tole je)

  haha – no such thing!

  P.S. če lahko gre Rebeka s televotingom v Beograd, kjer bodo itak spet zmagali eni izseljenci, zakaj ne bi manipulirali z gledalci v resničnostnih šovih? Producenti, voditelji in tekmovalci.

 4. ervinator Says:

  To ni resničnostni šov. Resničnostnih šovov ne gledam. Ne vidim, kje naj bi se v tem šovu zgodila manipulacija. Člani žirije povedo svoje mnenje, tekmovalci svoje navijače pozovejo, naj zanje čim večkrat glasujejo, v medijih se po oddaji vrstijo kritike. Do tukaj je igra transparentna. Ali je treba vedeti še kaj več, da prepoznaš manipulacijo?

 5. Aleš Says:

  Sam si povedal, da je voditelj manipuliral z gledalci…

  “Glavni krivec za tak razplet je cepec Dieter Bohlen (spomnimo se ga iz skupine Modern talking, danes je producent, napisal pa je celo knjigo o superzvezdah), ki je kot član žirije z nesramnimi komentarji sprožil solidarnostno glasovanje za Ranio.”

  tudi če je bila nenamerna, je še vedno manipulacija. Je pa res, da je v pravih resničnostnih šovih možnosti za manipulacijo neskončno več (izbor predvajanih scen npr.). Sicer je pa zame tudi superstar po svoje resničnostni šov. Gre pač za spremljanje “realnega” dogajanja vsakodnevno (redno) določeno časovno obdobje. V tem primeru pač izbora pevca. Seveda stvar še zdaleč ni realna. In seveda tudi nikjer ne piše, da mora zmgati najboljši.

 6. ervinator Says:

  Manipulacija je namerno oziroma preračunljivo zavajanje. Človek torej ne more nenamerno manipulirati. Pa tudi sicer moj opis Dietrovega početja ne razkriva manipulacije.

  Redno medijsko spremljanje nekega dogajanja še ni resničnostni šov. Pri resničnostnem šovu gre za dogajanje, ki naj bi simuliralo neke brezvezne vsakdanjosti, medtem ko gre pri iskanju superzvezd za nekajminutne nastope, pri katerih so priprave na nastop še vedno le v ozadju, in niso glavni dogodek.

 7. Nika Says:

  ervinator, glede na to, da praviš, da si glasoval, me zanima, če je to res možno tudi iz slovenije, ker jaz sem razumela, da glasujejo lahko samo gledalci iz nemčije, avstrije in švice?

 8. ervinator Says:

  Glasoval sem z nemške številke. 😉

 9. Aleš Says:

  Pač stvar definicije – jaz sem z “manipulacija” pač mislil vplivanje na gledalčeva dejanja in z “resničnostni šov” dogajanje kjer so v središu popolni naturščiki, ki se jih dela za zvezde.

  Verjetno res ne ustreza pravim definicijam, ampak ob takih se pa verjetno strinjaš z mano?

  Kar se pa tiče oškodovanja sodelujočih, pa vztrajam, da tega po definiciji tu ne more biti. Razen seveda v primerih sovražnosti in kratenja osnovnih pravic in verjetno še česa (glej BB2 na popu)

 10. ervinator Says:

  Naturščiki so značilnost resničnostnih šovov, a definicija ne more temeljiti na tem, saj v resničnostnih šovih nastopajo tudi znane osebnosti, na primer Paris Hilton. Medtem sem ugotovil, da tudi moj prvi opis ne ustreza prevladujočim oblikam resničnostnih šovov (jih pač ne spremljam) – v resničnostnih šovih namreč niso zaigrane vsakdanje situacije, ampak čim bolj obskurne. Glede obojega je DSDS le v manjši meri resničnostni šov: 1. naturščikov je z vsako oddajo manj, nekateri pevci so že pred šovom delali glasbeno kariero, 2. njihove naloge so čedalje bolj profesionalno zahtevne – na primer petje ob akustični spremljavi.
  Čeprav v žanr resničnostnih šovov menda sodijo tudi kvizi, pa lahko za sedanji trend resničnostnih šovov rečemo, da so z vsako epizodo bednejši, tako tudi njihovo občinstvo. Tudi glede tega DSDS ne ustreza opisu, saj je vsaka epizoda na glasbeno višjem, že kar profesionalnem nivoju. V tem smislu je bil Collins oškodovan. O manipulaciji bi bilo smiselno govoriti, če bi Dieter Bohlen s strokovnim mnenjem namenoma dosegel izpeljavo kakih skritih namenov. Ni vsak televizijski šov že resničnostni šov in ni vsak zaplet že manipulacija.

 11. ervinator Says:

  Kot kaže, so bile v finalu zahvale za glasovanje s sms-i personificirane. Tukaj so:

  Der Sieg ist zum Greifen nahe. Aber heute kann nur einer gewinnen. Es liegt in deiner Hand. Danke für deine Unterstützung, Thomas.

  Heute geht s um alles. Ich habe keinen Plan B. Bitte lasst mich auch heute Abend nicht im Stich. Gruß, Thomas.

  Hey, das ist ein Wahnsinns-Gefühl im Finale bei DSDS zu stehen. Hammer sage ich nur. DANKESCHÖN, Thomas.

  Besten Dank für deine SMS! Jetzt wird es echt knapp. Nur einer wird der neue Superstar. Das ist meine letzte Chance
  Thomas

  Hammer. Ich freu mich über jede Stimme da draußen. Danke, für so viel Unterstützung! Thomas

  Oh cool. Um zu gewinnen brauche ich viele Stimmen. Es liegt in eurer Hand
  Dank dir! Fady

  Der Sieg ist zum Greifen nahe. Aber heute kann nur einer gewinnen. Es liegt in deiner Hand. Danke für deine SMS, Fady.

  Wow – ich bin im Finale. Aber nur einer kann der neue Superstar werden. Bitte lasst mich heute Abend nicht im Stich. Lieben Gruß, Fady

  Bis zur Entscheidung brauche ich noch viele Stimmen. Diese zählt auch für mich. Vielen Dank & Grüße, Fady

  Krass, jetzt habe ich es bis ins Finale geschafft. Aber nur einer kann gewinnen. Danke schön für deine SMS, Fady.

  Nekaj minut pred koncem glasovanja sem prejel še naslednji sms:

  Wer wird Superstar? Nur noch kurze Zeit bis zum Votingende. Sende JETZT SMS mit 01 (Fady) od. 02 (Thomas) an 44644 (50ct./SMS).


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: