Mainz & Wiesbaden

Mesti Mainz in Wiesbaden se gledata preko reke Ren. Mainz je prestolnica zvezne dežele Porenje-Pfalz. Tako kot vsa nekdanja rimska mesta v Nemčiji je tudi Mainz ponosen na rimljanske temelje. V zgodnjem srednjem veku je bil Mainz središče za pokristjanjevanje germanskih in slovanskih dežel severno od Alp. Danes mesto gradi svojo marketinško podobo predvsem na Johannesu Gutenbergu, ki je izumil sodobni tiskarski stroj. Baje se je v Mainzu rodila tudi papežinja Ivana. Med drugo svetovno pa je škof v Mainzu menda ustanovil organizacijo, ki je Judom pomagala pobegniti pred nacisti.

Po nabrežju Rena potekajo sprehajalne in tekaške poti. Za mestni utrip bi bilo porazno, če nabrežja ne bi bila urejena.

Čez most je le deset kilometrov do centra mesta Wiesbaden, ki je prestolnica sosednje zvezne dežele Hessen.

Obstaja več razlogov, da prestolnica zvezne dežele po drugi svetovni vojni ni postal dvakrat večji Frankfurt na Majni; utemeljitev z enim samim razlogom ne bi zadostovala. 🙂

Wiesbaden premore lepo nakupovalno peš cono. Od zgradb močno dominira neogotska cerkev. Med pobratenimi mesti z Wiesbadnom je tudi Ljubljana. Sehr schön! 😉

Ena od podobnosti z Ljubljano je hrib Neroberg. Na hrib se pride peš, z avtom ali z vzpenjačo. Vinogradi na pobočju Neroberga dajejo kakovostno vino.

Na vrhu hriba je cerkev, ob njej amfiteatrsko prizorišče gledaliških predstav, nekaj korakov naprej se v gozdu nahaja vadbeno-plezalni center.

Mimogrede še malo o obisku gradu v lasti družine Eltz. Do gradu se ne pride po poti navzgor, pač pa navzdol. Gradu nikoli niso zavzeli ali poškodovali sovražniki (če so ga brez garmina sploh našli). Od znotraj se mi je grad zdel majhen, notranjost ni preveč luksuzna, spominja prej na lovsko kočo. Dinastija Eltz je visoko plemiško napredovala z bojem proti reformaciji v 18. stoletju. Za uspešen boj proti Turkom pa so v dar dobili upraviteljstvo nad Vukovarjem. Od tam so jih pregnali šele Titovi komunisti leta 1945. Na Hrvaško so se Eltzovi vrnili po osamosvojitvi. V bitki za Vukovar so srbski napadalci posestvo Eltzovih razdejali.

Advertisements

One Response to “Mainz & Wiesbaden”

  1. Severni Eifel « Razglednice z mojega vrta Says:

    […] Mainz & Wiesbaden […]


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: