Svetovni dan glasbe v Parizu

Podaljšani vikend sem preživel v Parizu. Fino je bilo po dolgem času spet malo vandrati po Montmartru. Glavni namen izleta pa je bil praznik glasbe.

Vsako mesto, ki da kaj nase, v času okoli kresne noči z ulično fešto pozdravi poletje. V Parizu fešto vsako leto priredijo na 21. junij (tudi če ni sobota). Na ta dan glasbeniki v različnih predelih mesta zastonj zabavajo občinstvo. Organizacija fešte je za nemško-slovenski okus videti kaotično: letakov z zemljevidom dogodkov ni; glasbeniki in občinstvo se postavijo kar na cesto, vendar promet ni (popolnoma) zaprt; smetnjaki niso postavljeni nič manj naredko kot običajno. Ampak praznovanje kljub temu tekoče poteka, seveda v relativnem pomenu, v mejah francoske nonšalance. Dogajati naj bi se začelo že ob petih popoldne, a takrat ni bilo še niti duha ne sluha o tem. Prijatelj, umetnik v Parizu, je to komentiral kot normalno, saj je še prevroče. Ulice so se začele glasbeno prebujati šele ob osmih zvečer. Tudi kasneje ni bilo posebne gneče. Norenje je trajalo do jutra.

Snemal nisem skoraj nič, le na začetku malo. Najbolj simpatični so mi bili zgornja in podobne skupine, ki so aktivirale tudi občinstvo. Pesem na posnetku je La Madrague od Sergea Gainsbourga.

Na nabrežjih Sene tik ob vodi je mladina žurala neodvisno od praznika glasbe. V starih časih je bila kitara obvezni inštrument za posedanje v krogu in prepevanje „tabornih pesmi”. Dandanašnji so kitaro docela izrinili bobni. Namesto zasanjanega prepevanja balad je zdaj „in” skakati na ritme tam-tam, kot da si v transu.

S praznikom glasbe ali brez, Pariz je Meka za umetnike.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: