Losing my stereotypes

V naslovu je izjava kolegice o izkušnji oziroma prednostih življenja v mednarodnem okolju. V tesnejših stikih s pripadniki drugih nacionalnosti spoznava, s koliko napačnimi stereotipi je živela.

S stereotipi načeloma ni nič narobe, dokler se jim ne daje prevelikega pomena in se ne sprevržejo v predsodke. Pri različnih ljudeh se isti stereotipi različno porajajo, preoblikujejo in izginevajo. Poglejmo, kako se nekateri stereotipni osebki spopadajo s svojimi stereotipi. Zaplet: na luksemburških ulicah se udeležiš rajanja, ki ga spremlja godba na pihala.

Slovenec cinik (velja tudi za priseljence drugih narodnosti), ki se je že v matični državi (beri: v domovini) zmrdoval nad „pleh muzko”, ga bo tudi Luksemburg s svojo folkloro razočaral. O velikem vojvodstvu Luksemburgu bo razvil arogantne stereotipe. Drugi primerek je zarukanec, ki do godbe na pihala ne čuti odpora, a ima vseeno vzvišen odnos do „Slovenčkov”. Zarukanec si bo utrdil prepričanje, da Slovenci le kopirajo Avstrijce, Nemce, Švicarje, Luksemburžane in Francoze. Najvišje na lestvici razgledanih so svetovljani. Slovenec svetovljan bo v vsaki etnični skupini občudoval njene lepote, ponosen pa bo na dejstvo, da je Avsenikova Golica v Evropi največkrat predvajani instrumental. Najnižje na tej lestvici so večni zaplankanci. Večnemu zaplankancu v njegovem skrajno omejenem svetu niti Berlin ne bo pomagal.

P.s.: Napis na zgornji sliki v luksemburščini pomeni: želimo ostati to, kar smo.

Advertisements

2 komentarja to “Losing my stereotypes”

  1. Igor Đukanović Says:

    Vsak psiholog bo potrdil, da nam predsodki pomagajo živeti v tem svetu, o katerem imamo samo nepopolne informacije. Na primer, ko Evropejec zagleda kačo, se ji poskuša kar najhitreje ogniti, ne da bi pred tem preveril, ali je strupena ali ne. Podobno je pri odnosu do drugih narodov in njihove kulture. Seveda je veliko bolje od predsodkov imeti izkušnje z drugimi kulturami, na podlagi katerih se lahko bistveno bolje odločaš. In mislim, da je Slovenija tako zelo na medkulturnem prepihu, da bi se vsak Slovenec vsaj za nekaj mesecev moral dati odpihniti v vsaj eno drugo kulturo, da dobi vsaj minimalne izkušnje in izgubi nekaj predsodkov.

    Lep pozdrav v Luksemburg.

  2. ervinator Says:

    Predsodki pomagajo samo pri življenjsko nevarnih situacijah, ki so nam neznane in v katerih se je treba refleksno odzvati. Torej ko zagledaš kačo ali ko se ti za hrbet priplazi kuščar. Pri socialnih razmerjih med narodi pa so predsodki vedno škodljivi, saj je pomembnejši posameznik.

    Tudi jaz pošiljam lep pozdrav v Luksemburg. 🙂


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: