Američanom tega ni treba

V prejšnjem zapisu smo izvedeli, da so Slovenci manj hinavski od Američanov.  Nazornejšo sliko o ameriški mentaliteti podaja visoko spoštovani novinar in politični analitik Jurij Gustinčič v intervjuju za Dnevnik:

Ameriški predsedniki ne spoštujejo tega, kar so govorili v predvolilni kampanji. Evropski politiki se ne morejo vsemu odpovedati, ali pa morajo svoje besede vsaj zaviti v drug papir. Američanom tega ni treba. Franklin Delano Roosevelt je bil kot kandidat leta 1932 sredi ekonomske krize zelo konzervativen politik. Obljubljal je vlado, ki bo z denarjem varčevala. Takoj, ko je prišel na oblast, je v sto dnevih popolnoma spremenil Ameriko. V igro je na veliko vpeljal državo in počel vse razen varčevanja. Izvajal je keynesijansko politiko državnega kapitalizma. Ko je dobil v roke oblast, je spremenil svetovni nazor. Američani zelo resno jemljejo, da si si oblast izboril. Izboril si si jo zato, da jo boš uporabil. Ko postaneš predsednik, si res vladar.

V evropski politiki so sovraštva bolj trajna. Če si na eni strani, ne boš čez noč skočil na drugo. Američani to lažje storijo.

Zato, ker je politika individualizirana. Ti med bojem ne nastopaš kot predstavnik stranke ali struje. Nastopaš, ker ti osebno hočeš nekaj doseči. Ker gre za tvojo osebno držo, lahko izvedeš tudi salto mortale in nihče ti ne bo zameril. Spopadeš se sam in tudi sebe premagaš sam. Tvojega obnašanja ne določa strankarski aparat. Aparat ustvariš sam. Tudi predsednik sestavi vlado po lastni presoji iz ljudi, ki jih ima na voljo. To niso globoko strankarske odločitve, ampak stvar osebnega premisleka in načrta. V ameriški politiki vlada individualizem. Zato so njihovi politični boji tako privlačni. Zadnje leto pa še posebno. Busheve kampanje so bile dolgočasne, letos pa smo videli velik shakespearovski teater.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: