Poraba na prebivalca v Luksemburgu

Včeraj, na martinovo, so v Studiu ob 17-ih razglabljali o kulturi pitja vina in vplivu alkohola na zdravje. Slovenija je po porabi vina na prebivalca s 40-imi litri na petem mestu v Evropi. Na prvem mestu je Luksemburg z 58-imi litri.

Eden od gostov je v oddaji poudaril, da je Luksemburg na prvem mestu tudi po porabi sokov in drugih pijač. Slišali smo še pojasnilo, da so davki v Luksemburgu nižji, zato se veliko nakupljenega dejansko porabi v okoliških državah.

No, resnica je malo drugačna. Res so davki nižji (kar se pozna le pri cenah bencinov), ampak hrana in pijača sta za luksemburško mejo (v Franciji, Belgiji in Nemčiji) cenejši. Pri podatkih, preračunanih na prebivalca, je treba za Luksemburg upoštevati nekaj drugega, in to velja tudi za statistiko o bruto družbenem proizvodu na prebivalca: vse tovrstne statistike so za Luksemburg popačene, kajti Luksemburg ima samo 480 000 prebivalcev, skupno porabo dobrin pa povečujejo zaposlenci, ki niso luksemburški rezidenti. Od vseh zaposlenih (332 000) jih je nerezidentov (torej dnevnih migrantov) kar 136 000. Zato nacionalne statistike za Luksemburg kažejo nerealno, previsoko porabo na prebivalca.

Torej, ko primerjamo nacionalne statistike o porabi na prebivalca, je treba pri Luksemburgu zaradi visokega številčnega razmerja med nerezidenti in rezidenti narediti pridržek.

Advertisements

4 komentarji to “Poraba na prebivalca v Luksemburgu”

 1. pijanec Says:

  Res je, samo popačene so tudi statistike v visoko turističnih državah, pri manjših regijah pa to pride še bolj do izraza.

  Osebno se mi zdijo te statistike nepotrebne, ker nikakor ne moreš pravilno zajeti podatkov.

 2. ervinator Says:

  Pri tovrstnih primerjavah (poraba na prebivalca) bi bilo pravilno, da pri vseh državah preveriš in upoštevaš delež porabe rezidentov in nerezidentov. To je mogoče prav zaradi tega, ker je zajem podatkov dober. Dokler pa tega ne upoštevaš, moraš pri državah, kakršna je Luksemburg, narediti pridržek. Statistike so torej koristne, vendar jih je treba pametno uporabljati.

 3. pijanec Says:

  Samo vzamimo npr. Grčijo, kjer turisti spijejo ogromno alkohola. Ne vem na kak način bi nekdo vodil dokaj korektno statistiko, koliko so spili rezidenti in koliko nerezidenti. Najlažje bi sicer bilo zajemat podatke v hotelih, samo potem so še tu trgovine, bari, pa domači produkti …, kjer je to težje.

 4. ervinator Says:

  Podatke se zajema na različne načine, ne samo z opazovanjem prodaje. Če je nekaj težko, še ne pomeni, da je pretežko. 🙂


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: