Smrt fašizmu, nacizmu in komunizmu

Naprej, zastava slave

Kaj sta leta 1941 pomenila 26./27. april 1941?

Takrat so v Vidmarjevi vili izkazali podporo Stalinovi Sovjetski zvezi, ki je bila že skoraj dve leti v vojaškem paktu s Hitlerjevo Nemčijo. V tem dejanju članov Društva prijateljev Sovjetske zveze, ki so se udeležili proti-imperialističnega sestanka, ni bilo ničesar, niti idejno ne, kar bi lahko okarakterizirali kot upor proti okupatorju.

Problem s praznovanjem 27. aprila je v tem, da slavimo nekaj, česar ni bilo, omalovažujemo pa resnični boj proti okupatorju, ki ga je komunistično šolstvo pet desetletij prikrivalo: odhod prostovoljcev (tudi skupina akademikov) branit jugoslovanske meje takoj po nemškem napadu 6. aprila; narodno zavedni boj tigrovcev (spopad z italijansko vojsko na Mali gori 13. maja 1941); ne nazadnje je komunistično vodstvo OF septembra 1941 z likvidacijo zagrozilo vsem, ki bi upor proti okupatorju organizirali izven OF.

Če „prvorazredni državni voditelji” dajejo prednost simbolom pred vsebino, se ljudstvu ne piše dobro. In kaj 27. april pomeni danes?

Razen tega, da je uradno dela prost dan … Ekstremistom v ZZB ter njej ideološko sorodnim združenjem pomeni tabu temo, o kateri je treba obvezno govoriti v jeziku titoizma. Za tovrstne indoktrinirance je nesprejemljivo ali celo nepredstavljivo, da bi se pojem svobode kakorkoli povezal z bojem proti komunizmu. Jure z Drugega doma je v tem duhu in v imenu svoje „demokracije” zabičal, da bo dosledno brisal vsako debato, ki bi lahko izničila partizanski boj. Med drugimi je izbrisal tudi naslednji ogrožajoči komentar:

ervinator je dejal v nedelja, april 26, 2009, 17:34

Morda gre vsaj tole skozi:

Smrt fašizmu, nacizmu in komunizmu!

Advertisements

8 komentarjev to “Smrt fašizmu, nacizmu in komunizmu”

 1. jožek Says:

  ervinator, ker sva bila v drugem domu oba cenzurirana, saj poznamo Jureta Mesariča, bom odgovor na tvoj post še enkrat poslal:

  jožek je dejal v nedelja, april 26, 2009, 16:48
  ervinator motiš se!
  27.aprila 1941 je naša partija s ponosom dala priznanje (Boris Kidrič) svojemu ljubemu prijatelju in soborcu tovarišu Adolfu Hitlerju, da so nacisti skupaj s komunisti zrušili imperialistični nestvor Jugoslavijo. Edvard Kardelj pa je ob tem dal vso priznanje fašizmu, ki je tako postal zaveznik komunizma. Ustanovitev Proti Imperialistične Fronte 26.aprila 1941 leta pa je bil višek proslave ob obisku Adolfa Hitlerja v Mariboru.

  Ker gre za neovrgljiva zgodovinska dejstva, to ni razprava zgodovinskih analfabetov o dogajanju o drugi svetovni vojni, upam, da Jure ne bo izkoristil svojo demokratično pravico, in tovrstna dejstva ne bo brisal na svojem blogu .

 2. ervinator Says:

  Jožek, dejansko me je Juretova drža presenetila, ker nisem vedel, da je med ekstremnimi levičarji debata o 27. aprilu še vedno tabu-tema.

  Sam sicer verjamem, da komunisti niso s srcem podpirali pakta med Stalinom in Hitlerjem. Konec koncev so takrat še močno verjeli Stalinu, da bolje kot oni ve in zna opraviti z Nemčijo – in vsem svetom (da bo povsod zavladal komunizem). Po drugi strani je res, da se slovenski komunisti 27. aprila niso zoperstavili Hitlerju, zato je neumno ta dan praznovati kot dan upora proti okupatorju.

  Neovrgljivo dejstvo pa je, da so se prostovoljci aktivno uprli okupatorju že prve dneve po nemškem napadu na Jugoslavijo. Dejstvo je tudi, da so komunisti z vosovskimi likvidacijami želeli preprečiti, da bi kdo drug organiziral upor proti okupatorju. Dejstvo je še, da so komunisti pri nas nad upor proti okupatorju postavili komunistično revolucijo in komunistični prevzem oblasti. Povojna diktatura je bila v tem smislu konsistentna uresničitev temeljnih smernic vodstva OF.

 3. ervinator Says:

  Iz resolucije Evropskega parlamenta, Evropska zavest in totalitarizem:

  Evropa ne bo združena, če ne bo sposobna oblikovati enotnega pogleda na svojo zgodovino, če ne bo priznala nacizma, stalinizma ter fašističnih in komunističnih režimov kot skupne zapuščine in če ne bo izvedla poštenih in poglobljenih razprav o njihovih zločinih v prejšnjem stoletju

 4. ervinator Says:

  Janez Arnež v Intervjuju 3.5.2009:

  Ko so totalitarni sistemi napravili revolucijo – kjerkoli, pa naj bodo to komunisti, naj bodo nacisti ali fašisti –, takrat se človeška gošča dvigne, in pridejo na povrh ljudje z najmanjšimi moralnimi kvalitetami in z najmanjšo intelektualno sposobnostjo. Tisti potem to vodijo. Če gledate naciste ali pa komuniste, isto.

 5. ervinator Says:

  Ukrajinski predsednik Viktor Juščenko na množičnem grobišču v bližini Kijeva:

  Ukrajinski narod je bil talec dveh totalitaritarnih režimov – komunističnega in fašističnega.

  Ta dva režima sta v temelju enaka po mržnji do človeškega bitja, enakovredna po neznanskem številu žrtev množičnih pobojev.

  Ukrajina se mora končno osvoboditi simbolov režima, ki je likvidiral tisoče nedolžnih.

 6. Tito, Janković, Ho Ši Minh « Razglednice z mojega vrta Says:

  […] Smrt fašizmu, nacizmu in komunizmu! Posted in Slovenske zdrahe. Leave a Comment » […]

 7. ervinator Says:

  Jože Pirjevec nasprotuje Evropskemu sodišču za človekove pravice :

  Mislim, da dogodkov, ki so se zgodili pred dvema, skoraj tremi generacijami, ne gre več reševati na sodiščih. O njih naj govori zgodovina, ki je nekaj že dokončno rekla: tisti, ki so se borili na Hitlerjevi strani, so se borili proti človeštvu. To velja tako za Latvijo kakor za Slovenijo.

  Jože Pirjevec in Božo Repe sta agitatorska zgodovinarja, ki Sloveniji nista v ponos. Zgodovina, vendar ne komunistična, je namreč povedala, da so se tudi borci za komunizem borili proti človeštvu.

 8. ervinator Says:

  Zanikanje holokavsta je nezakonito v Nemčiji in številnih drugih državah, in Azubalis meni, da mora biti zanikanje komunističnih grozot “predmet enakim standardom, da bi preprečili vzpon totalitarne ideologije”. (vir: MMC RTV SLO)


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: