Hrvaška zmaga

Videti je, kot da sta državi vendarle naredili velik korak v medsebojnih odnosih in da sta obe zmagovalki. Vendar temu ni tako.

Glavni problem šele pride, saj bo treba natančno določiti pogoje za odločanje v arbitraži. Že sedaj imajo najvišji predstavniki hrvaške politike problem, kako prepričati svoje nacionalistično napumpane politične sopotnike (in prebivalstvo), da so dosegli zmago. To jim uspeva le tako, da svojo zmago razglašajo za slovenski poraz.

Hrvaška pri določanju „načina arbitraže” ne bo pristala na načelo zunanje pravičnosti. Borut Pahor in ostali, na primer Lojze Peterle in Ivo Vajgl, seveda lažejo, da ni bilo močnih pritiskov s strani odločevalcev v EU. Na koncu bo Slovenija zaradi sugestij „verodostojnosti” pokleknila do tal: slovenska oblast (s podporo SDS) bo preprečila tudi referendum o tej zadevi.

To bo pa zares poraz Slovenije. Ne samo zaradi izgube ozemlja in morja, ampak zaradi notranje redukcije demokracije – kar se sicer v novoreku imenuje samoomejevanje.

5 komentarjev to “Hrvaška zmaga”

 1. Krampež Says:

  ?

  saj smo zmagali.

  nobene arbitraže ne bo, mi smo dobili vse, kosorjeva je uspela svoje čefurje (pardon, “nacionalistično napumpane politične sopotnike in prebivalstvo”) prepričat, da je vse v redu.

  pogajanj ni več, zgodba je zaključena.

 2. ervinator Says:

  Nekaj izjav slovenskih politikov o referendumu:

  Danilo Türk:

  In končno, če bi parlament tako ocenil, potem je to verjetno tudi trenutek, ko je referendum primeren. (…) Zdi se mi, da bi bilo treba poiskati primeren trenutek, in po tem, kar danes vemo, je arbitražni sporazum tista osrednja vsebina tega procesa, okrog katere bi bilo vredno razmisliti tudi o referendumu.

  Gregor Golobič:

  (…) da se to preveri na referendumu, kajti tisto, kar bo arbitražni tribunal odločil, bo za Slovenijo in za Hrvaško zavezujoče. In to je neka odločitev, ki mora biti tako zelo legitimna, da je referendum prava forma za njeno potrditev.

  Jelko Kacin:

  Vsakomur, ki je nekoliko politično osveščen v Sloveniji, je jasno, da Slovenija ne bo ratificirala vstopa Hrvaške v Evropsko unijo, dokler ne bo rešeno vprašanje meje. Zato ima Slovenija še vedno vse elemente v svojih rokah. Ne poznam nobenega potencialnega predsednika vlade, ki bi upal sprožiti tako ratifikacijo, če pred tem ne bi rešili vprašanja meje. To logično v Sloveniji povzroči plebiscit oziroma referendum, potrditev take odločitve na referendumu. In tega si nihče ne more dovoliti.

  Katarina Kresal:

  Omenjanje referenduma v tem trenutku je preuranjeno, je kontraproduktivno, zato ker zopet vzpostavlja tisto stanje nezaupanja, ki smo se ga komaj znebili.

 3. Aleš Says:

  Zakaj misliš, da bodo preprečili referendum (če bo sploh potreben) in kako? Po moje pri naknadnem zakonodajnem referendumu vprašanje kot tako ne more biti zavrnjeno, kolikor vem, se da pa razveljaviti tudi razne meddržavne sporazume…

 4. ervinator Says:

  Referendum lahko preprečijo s spremembo zakona o referendumu, z zaostritvijo pogojev za referendum, lahko tudi z močno propagando in kupčijami – podobno kot v primeru vstopanja Hrvaške v NATO. Ne nazadnje ga lahko v imenu nacionalnega interesa prepreči celo ustavno sodišče – podobno kot v primeru odvetniških tarif.

  Pritiski s strani zainteresirane tujine bodo namreč s časom le še močnejši.

 5. Matej Lahovnik, izjava 12.11.2009 « Razglednice z mojega vrta Says:

  […] za razmislek. Ali nam slovenski politiki že ves čas tako lažejo, ali pa se je z Zaresom – Novo politiko stopnja laganja drastično povečala? Posted in […]


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: