Blejska kremšnita

„Blejska kremšnita je bogovska. Ima okus po Bledu, res!”

Kremšnite je v Slovenijo prinesel slaščičarski mojster Ištvan Lukačević. Po narodnosti je bil Madžar; kremšniti se po madžarsko reče krémes [izg. krémèš] oziroma krémeséről. Leta 1953 je Lukačević star vojvodinski recept za kremno rezino spremenil tako, da je polovico jajčne kreme nadomestil s stepeno sladko smetano. No, včeraj, 10.10.2009, na proslavi ob 10-milijonti blejski kremšniti, smo slišali drugače: da je danes recept ostal popolnoma enak in da je razmerje med kremo in smetano 2 proti 1.

Tlorisna površina blejske kremšnite je 7 cm x 7 cm. Nekdaj so jih pekli na pladnju 6 x 10, danes pa na pladnjih 5 x 7. Uporabljajo moko iz Vojvodine. Slovenska moka baje ni ustrezna, ker je v ozračju preveč vlage. In če ne bi bila pred petdesetimi leti jedilna čokolada tako draga, bi imele blejske kremšnite danes čokoladni posip. Tako pa je na vrhu vanilijev sladkor v prahu (prasladkor). Pri izdelavi testa za blejsko kremšnito se obvezno uporablja maslo. Margarina je prepovedana. Za eno kremšnito v povprečju porabijo 0,43 jajca.

V slaščičarski delavnici hotela Park vsak dan naredijo (speče se le zgornjo in spodnjo ploskev) od 1.800 do 2.800 kremšnit; v Avstrijo jih vsak teden prodajo 6.000. Na Bledu jih prodajajo po ceni 2,70 EUR.

Od leve proti desni: povezovalec programa Gašper Tič, hčerki in sin Ištvana Lukačevića ter Ištvanovi sodelavki (skrajno desno je „mama Kremšnita”)

Pekovski mojstri za kremšnite v hotelu Park

Advertisements

5 komentarjev to “Blejska kremšnita”

 1. kameleonka Says:

  Super zapis. Edino kar me pri njem moti je to, da zdaj močno cedim sline.

 2. verbi Says:

  A ni blejska rezina v resnici malo adaptirana napoleonova rezina?

 3. ervinator Says:

  Absolutement pas!

 4. Anže Lenček Says:

  Čeprav pozno pa vendar bolje kot nikoli – kremne rezine aka ‘kremšnite’ v Slovenijo ni prinesel g. Lukačević. V Domžalah jih v družinskem podjetju izdelujemo že od leta 1938, se pravi 15 let preden je privekala v vitrino tudi na Bledu. Ne trdimo da smo bili prvi, bili pa smo pred ‘blejsko kremno rezino’… Anže Lenček, Slaščičarna Lenček Domžale

 5. Futrovnik – za ljudi, ki se ne sekirajo za holesterol » 24.maj 2011 – malca 1967 (l.1993 je Microsoft predstavil Windows NT) Says:

  […] različici, je pa cuker. Pač pred leti je bila čokolada zelo draga… Potrobneje pa na linku. var a2a_config = a2a_config || {}; a2a_localize = { Share: "Deli", Save: "Shrani", Subscribe: […]


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: