Resničnost resničnostnih šovov

Dušan Merc v Odmevih 9.11.2009:

Jaz bi najprej komentiral, da so ti resničnostni šovi pravzaprav bolj resnični od resničnosti. Da to, kar ta vidimo, je res ta naš poden.

Jaz moram reči, da tudi v drugih televizijskih oddajah vidim neskončno veliko umetnih, in zoprnih in estetsko neumnih zadev. Tako da ni ta resničnostni šov ni tako … Je sicer ekscentričen, ampak nagnusnosti, ki jih lahko proizvajajo vse televizije v nekih nedeljskih večerih, so ravno tako – v bistvu prizadanejo s svojo umetnostjo, in lažno moralo in vsem tem. Tako da, jaz bi poudaril, da je problem tudi v diskurzu, ki ga imajo ljudje v tem realnem šovu. Ker je diskurz skrajno malomaren, skrajno vulgaren, in v celoti ga je treba pač predelati in zavrniti. Je pa tudi res, da se v drugih medijih – tudi v tiskanih medijih in v knjigah samih – ta diskurz že kar časti. Tako da od te umetne lepote, ki jo vidimo zvečer ob nedeljah, do tega realnega šova ni toliko veliko razlike.

Advertisements
Posted in Mediji. 1 Comment »

One Response to “Resničnost resničnostnih šovov”

  1. ervinator Says:

    Etnolog antropolog Božidar Jezernik o publiki resničnostnih šovov, v polnočnem klubu 11.12.2009:

    Mislim, da bolj dojemljivi so tisti, ki težje suspendirajo svoje želje. Industrijska družba je zgrajena na novostih. Novost pomeni, da kar naprej iščemo nove, predvsem materialne produkte. Zdaj, tisti, ki svojih želja niso sposobni suspendirati, se pravi odložiti njihovo zadovoljitev v prihodnost, investirajo, kar imajo, v to, da dobijo ta hip, ta trenutek neko v glavnem materialno dobrino. Pri tem se počutijo boljše, zadovoljne, srečne. Vendar ti ljudje ne ustvarjajo kapitalizma. Kapitalizem ustvarjajo tisti ljudje, ki so sposobni suspendirati svoje želje, svoje potrebe ta hip, in lahko jih zadovoljujejo nekje v prihodnosti.


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: