Borut Pahor o preobsežni javni upravi

Borut Pahor je v četrtek na vrhu slovenskega gospodarstva požel aplavz gospodarstvenikov, saj jih je utrdil v prepričanju, da je adminitracija v Sloveniji preobsežna in da bi lahko v državni upravi delo prav tako dobro opravljali s pol manj zaposlenih:

Jaz sem prepričan, da država, ki ima dva milijona ljudi, ne potrebuje več kot trideset tisoč uradnikov za to, da servisira tisto, kar je potrebno za njeno delo. Zlasti ker smo postali člani Evropske unije, in imamo del uradništva, dobro plačanega, tudi v Evropski uniji.

Pahorjevo demagogijo je poskusila populistično omiliti ministrica za javno upravo Irma Pavlinič-Krebs (vir: Studio Delo 4.12.2009):

Če sem razumela, je predsednik vlade, ampak žal nisem spremljala teh izjav – da je trideset tisoč javnih uslužbencev zadosti. Sedemnajst tisoč jih je, brez vojske in policije. Tako da je pravzaprav predsednik pravilno ocenil.

Da vendarle ne bi bilo dvoma, je premier svoje stališče še konkretno pojasnil, s številkami (vir: Studio Delo 4.12.2009):

Še enkrat vam povem: če bi danes ta vlada postavljala aparat, administracijo za svoje normalno delovanje, dva milijona Slovencev in Slovenk ne potrebuje, po mojem sedem, osem tisoč ljudi v administraciji.

Borut Pahor nima prav.
Res je v javni upravi ogromno zaposlencev, ki slabo delajo. Ampak to ne pomeni, da administracijo sestavlja preveč ljudi. Delo javne uprave namreč ni zadostno. Rešitev bi morali iskati v smeri, da se slabe delavce premesti oziroma odpusti. Njihova delovna mesta, vsaj večino izpraznjenih položajev, pa bi morali zapolniti s selekcijo sposobnih ljudi. Selekcija bi morala biti transparentna, po zgledu francoske in evropske administracije – s tako imenovanimi konkurzi.

Advertisements

5 komentarjev to “Borut Pahor o preobsežni javni upravi”

 1. ervinator Says:

  Pahorjeva izjava na Vrhu gospodarstva o dvakrat preveč zaposlenih, dobesedni citat:

  Najprej, da kasneje ne pozabim, ker je tukaj tudi bivši predsednik vlade, me zanima, če se strinja z mano, da bi lahko oba kot šefa administracije delala s polovico zaposlenih ljudi? Jaz mislim, da ja. S polovico – če bi ostali samo tisti, ki delajo dobro in ki znajo, bi absolutno opravili delo. To vam povem takoj!

  Pa še modra izjava sindikalista Janeza Posedija o odgovornosti:

  Jaz ne poznam nobenega, ki bi ležal in se praskal. Če pa to počne, pa ima slabega šefa – je treba šefa zamenjati.

 2. Bimbo Says:

  Strinjam se z zadnjim odstavkom. Očitno je Pahor hotel s to puhlico pihati na dušo zbranim plenilskim “manežerjem”. Je pozabil na TV kamere? Je pozabil na svojo (domnevno) levo politično provenienco? Ki mu je (domnevno) pomagala vzpeti se na prestolček?
  Njegova puhlica ne bi mogla biti bolj desničarska, neoliberalna in še vse drugo, kar zna gospodariti predvsem z zelo dolgoročno razvojno usmerjenimi mehanizmi kot so cost-cutting, down-sizing, out-sourcing, itn. Takšnemu desničarskemu Pahorju je potemtakem kaj malo mar, kako javna uprava služi družbi in vsakemu državljanu, saj je pomembno le, da je zadoščeno tisti peščici tam zgoraj.

 3. ervinator Says:

  Pahorju je zelo mar za socialdemokracijo. Vendar zase misli, da je superman: da bo kljub krizi delal bolje kot vse vlade pred njim; da je strašno sposoben menedžer/premier, ki lahko administracijo prepolovi, in še vedno naredi več kot prej; da lahko preseže strankarske in ideološke delitve, čeprav je celotni koalicijski trojček v predvolilni kampanji nastopal izrecno izključujoče. Žal pa je po prvem letu vladanja Borut Pahor naredil vtis precej tragikomične figure.

 4. Bimbo Says:

  Hmm, Ervinator, če v povzetku zadevo prav razumem, bi bilo (za socialno-demokratsko usmerjene) državljane najbolje, če bi Pahorjeva vlada “položila orožje” SD pa na izrednih volitvah dobila več kot polovico glasov in poslanskih stolčkov.
  Tako bi se Pahor rešil hudih spon (lepše) Kresalove, kapota združbe Desus in zmuzljivih Zaresovcev in bi se lahko neovirano posvetil tlakovanju poti slovenskega naroda v še lepšo prihodnost.
  Priznam pa, da tudi meni premier Pahor deluje kot razmeroma verodostojen (“pošten”) nesposobnež, v nasprotju s kom drugim, ki me sicer lahko prepriča v svojo sposobnost, a hkrati neustavljivo čutim, da je huda baraba.

 5. ervinator Says:

  Borut Pahor bo za Slovenijo največ naredil, če bo – kmalu, do konca tega mandata – napisal iskreno knjigo o tem, kaj je v tem času spoznal o delovanju slovenske državne uprave.

  Vprašanje je seveda, koliko ima Borut Pahor sploh vpogleda v državne (pod)sisteme – še minister Borut Miklavčič je nekatere osnovne probleme na svojem ožjem področju (zdravstveni menedžment) dojel šele, ko je UKC Ljubljana obiskal kot pacient z resno zdravstveno težavo.


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: