Nalaganje političnih polen na razvneto skladovnico

Janez Janša na javni tribuni Zbora za republiko (vir: Odmevi 14.12.2009):

Tako da se mi zdi, da bo treba nekatera poglavja, lekcije izpred dvajsetih let enostavno ponoviti. In pričakujem, da se spomladi vidimo v večjem številu, tudi na slovenskih trgih in ulicah.

Aleš Zalar v tvitu 14.12.2009:

Če je kdo izgubil kompas, ga je Janša z javnim pozivom, naj mu ulica pomaga prevzeti oblast. Kot pred 20 leti. Torej z orožjem? Da te kap!

Danilo Türk (vir: TV Dnevnik 15.12.2009):

Ne verjamem, da je kakšno širše organiziranje civilne družbe v tem trenutku verjetno.

Radovan Žerjav (vir: TV Dnevnik 15.12.2009):

Torej, moje mnenje osebno je, da je pomladni trojček na lanskih volitvah oziroma na zadnjih parlamentarnih volitvah umrl. In Slovenska ljudska stranka bo v prihodnjo pomlad vstopila kot samostojna in neodvisna politična stranka.

Katarina Kresal (vir: TV Dnevnik 15.12.2009):

To ni poziv k pomladi! To je pot v ledeno dobo demokracije. Izjava Janeza Janše je neodgovorna in je nevarna, zato ker spodbuja nezadovoljstvo med ljudmi, in s tem destabilizacijo razmer v državi.

Pavel Gantar (vir: TV Dnevnik 15.12.2009 in MMC RTV SLO):

Takšne izjave od Janeza Janše smo že slišali. Poznamo jih, klasični marksistični determinizem: ekonomska kriza, socialna kriza, politična kriza, prevrat. Jaz sem prepričan, da je slovenska družba sposobna najti demokratične odgovore na krizo.

Advertisements

5 komentarjev to “Nalaganje političnih polen na razvneto skladovnico”

 1. ervinator Says:

  Janez Janša na tiskovni konferenci SDS 16.12.2009:

  Gospoda Gantarja bi popravil. Vrstni red marksistične logike, kot jo je včeraj on navajal, ni tak. Pravi vrstni red se glasi: postati šef Udbe; organizirati mednarodne teroristične akcije; drastično kršiti človekove pravice; počakati, da tvoji nekdanji sodelavci pridejo na pomembne politične funkcije v demokratični državi, in prejeti visoko državno odlikovanje. Takšen je pravi vrstni red marksistične logike gospoda Gantarja.

 2. ervinator Says:

  Borut Pahor na novinarski konferenci po seji vlade 17.12.2009:

  Nič ta vlada ne stori za to, da bi z nostalgijo gledali na tisti prejšnji čas. To je bil totalitarni režim, ki se je zrušil sam vase. In nihče ga takrat ni branil. To je pomembno! Takrat je bilo splošno prepričanje, da vidi Slovenija svojo pot edinole v demokraciji. In ker smo in ko smo dobili demokracijo, smo dobili tudi neodvisnost in samostojnost.

 3. ervinator Says:

  David Tasić v časopisu Dnevnik 19.12.2009:

  Nepremišljeno podeljevanje visokih odlikovanj nekomu, ki je potencialno sporna osebnost, težko razumem. Odlikovanja so simbol države in z njihovo podelitvijo državne vrednote povezuješ z osebnostjo kot celoto. Odlikovanje ne more biti povezano zgolj z enim dejanjem. Ne govorim zgolj o Ertlu in ne govorim revanšistično. Govorim o moralni meji.

  Marko Crnković v časopisu Dnevnik 19.12.2009:

  Znašli smo se v situaciji, ko je oblast in s tem mislim vlado (plus sindikate, ki jo držijo v šahu) plus predsednika države (plus v prestolnici še župana) ideološko podivjala. Takšne samopašnosti in samozaverovanosti ne pomnim že od izteka dolge vladavine LDS, pa še tisto je raslo bolj iz pragmatizma in oportunizma. To zdaj pa je ideološko.

 4. ervinator Says:

  Janez Janša na novinarski konferenci SDS dne 19.12.2009:

  In tisti, ki smo pred nekaj dnevi sodelovali na javni tribuni Zbora za republiko, imamo vsaj teoretično enake pravice kot minister Lukšič ali ljubljanski župan Janković, ki sta zborovala skupaj s sindikati proti vladi, pred nekaj tedni na Prešernovem trgu.

  Bernard Nežmah v Mladini, številka 2009/50:

  Kje je živel sodnik Zalar v letih 1988 in 1989? Na množičnih protestih po Ljubljani množice niso streljale, ne rušile spomenikov, ne razbijale izložb, ne vdirale v partijske arhive. Tudi niso zamenjale oblasti. Vse, kar so storile, je bila vzpostavitev atmosfere, v kateri je partija sklenila, da si reši glavo tako, da sama sestopi z apriorne oblasti in da razpiše svobodne volitve. Demosove vlade ni na oblast prinesla ulica, ampak volja večine volivcev.

 5. ervinator Says:

  Janez Markeš v Sobotni prilogi Dela 19.12.2009, na 8. strani:

  Zato se je ta teden poziv prvaka opozicije Janeza Janše, »da se vidimo na slovenskih trgih in ulicah«, znašel v določljivem in silno nevarnem kontekstu. Poziv k političnemu obračunu na ulici je namreč v pravno in parlamentarno delujoči državi mogoče razumeti tudi kot poziv k revoluciji in okrvavljenim obrazom.

  Posledice so znane iz Bršljina, potem iz Ambrusa, pa pri izbrisanih, pred tem iz Roga, s Teharij in »razumnega antimeščanstva«, ko so nas že v puberteti v moči politike manjšega zla zasledovali udbovci. Ve se tudi, kam taka logika pripelje. V vsesplošno sovraštvo, tudi do premierov (na primer Berlusconija), ki mu je v obraz priletela milanska katedrala, mu izbila dva zoba in v hipu okrvavila obraz.

  Zvonko Černač na Vročem stolu 23.12.2009 demantira napoved demonstracij:

  Ne vem, kje ste slišali to izjavo, da v SDS načrtujemo demonstracije za to pomlad. Pravica do združevanja je ena temeljnih ustavnih pravic. Določa jo 42. člen ustave Republike Slovenije.

  Bogdan Bišak na Vročem stolu 23.12.2009 o demokraciji na ulicah:

  Gandhi je pripeljal v Indiji množice na ulice. Vendar, treba je povedati, da je tudi Hitler pripeljal množice na ulice. Gospod Janša je uporabil primerjavo s Hitlerjem, zato naj mi ne bo zamerjeno, če tudi jaz danes.

  Karl Erjavec na Vročem stolu 23.12.2009 o delavski demokraciji:

  Če ne bomo izboljšali stvari, se nam bo cesta tako in tako zgodila. Saj se nam je v letošnjem letu že zgodila. Ne samo cesta, celo delavci so zavzeli tovarne. Kar je zaskrbljujoče.

  Danilo Türk je prepričan, da gre pri Janševi napovedi za strankarsko zborovanje. Iz intervjuja v Sobotni prilogi Dela 24.12.2009, na 4. strani:

  Vsekakor je pravica do zborovanja ena temeljnih človekovih pravic in je ni mogoče odrekati nikomur. Vprašanje pa je, kaj si mislimo o razlogih, ki se navajajo. Mislim, da nobeden od teh razlogov ne drži, nobeden ni utemeljen. Mislim, da tudi ni nobene primerjave med sedanjim časom in tistim pred dvajsetimi leti.

  Janez Markeš v Sobotni prilogi Dela 24.12.2009, na 11. strani o spopadu ideologij in žvenketanju odlikovanj:

  K političnemu slogu spada zaostrovanje argumentov v okviru parlamentarne debate, poziv k ulici sodi med nesprejemljive oblike političnega govora, ustavna obtožba predsednika republike pa spada med najdrznejše oblike destabilizacije države.


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: