Izvedenska komisija o bulmastifih ni opravila naloženega dela

Po obilici informacij, podkrepljenih s konkretnimi dokumenti, se mi v tem trenutku zdi najbolj sporna zgodba o sestavljanju in delovanju izvedenske komisije. Če pač vzamemo za dejstvo, da je bilo treba sodbo upravnega sodišča upoštevati, čeprav je bila protizakonita (kršila je materialno pravo oziroma 156. člen ustave), je VURS oziroma kasneje MKGP moral postopek voditi brez upoštevanja zadnje spremembe zakona o zaščiti živali.

Glede sestavljanja komisije sem že napisal, da pojasnilo MKGP glede načela ekonomičnosti ni prepričljivo. Sumljivo je tudi to, da je veterinar Marjan Kastelic najprej pristal na sodelovanje, kasneje pa ugotovil, da nima kompetenc. Tako je imela komisija v resnici samo dva člana.

Najbolj sporno je pa to, da izvedenska komisija sploh ni opravila svojega dela. MKGP je izvedenski komisiji 14.4.2009 med drugim naložilo, da preizkusi:
– kaj vsakega psa posebej vznemiri,
– kdaj postane napadalen,
– kakšne so možnosti, da pes/psi napad ponovi/jo.

Izvedenska komisija o teh nalogah v svojem poročilu o opravljenem delu 16.6.2009 ne poroča. Kinologa sicer smatrata, da se psa pod določenimi, v več točkah naštetimi pogoji lahko vrne lastniku. Vendar je umanjkanje odgovorov na zgoraj naštete tri naloge očiten. Kinologa namreč predlagata, da bi moral lastnik takoj po vrnitvi psov obnoviti primerno znanje in uveljaviti zanesljiv krdelni način življenja tako, da postane nesporni vodja krdela. Kinologa sta torej menila, da ta pogoj ob vrnitvi še ne bo izpolnjen!

Skratka, MKGP bi moralo ugotoviti, da poročilo izvedenske komisije ni zadostno oziroma da komisija ni v celoti opravila svojega dela. To bi moral biti alarm, da o zadevi še ni mogoče odločiti. Tanja Hofman, ki je vodila postopek, ali pa minister Milan Pogačnik, ki sicer s postopkom ni želel imeti nič (v odločbi ni naveden niti z l.r.), bi morala obstoječo izvedensko komisijo pozvati k dopolnitvi poročila. Še bolje pa bi bilo – glede na to, da se je en član sam izločil – angažirati drugega izvedenca, najbolje sodnega, oziroma sestaviti novo komisijo.

Advertisements

3 komentarji to “Izvedenska komisija o bulmastifih ni opravila naloženega dela”

 1. ervinator Says:

  Baričevičev sosed Andrej Hrausky je kot očividec tragedije prepričljivo ponazoril, kako nepredvidljivi so bili ti psi (vir: Žurnal24):

  Ko sem zaslišal Baričevičeve krike groze, sem zlezel na ograjo, ki ločuje hiši, in videl, kako trije psi z njega dobesedno trgajo meso. Takrat sem te tri pse prvič videl skupaj. Baričevič se je na vrtu vedno igral le z enim in le enega vodil na sprehod. Sosedje do Baričevičeve smrti dejansko nismo vedeli, da je imel vse tri pse spet doma. Še bolj pa me je presenetilo, da so se psi ustavili, šele ko jih je moja žena poklicala k ograji. Dva sta povsem mirno sedla poleg ograje, tretji se je ulegel.

 2. ervinator Says:

  Sodeč po pričevanju žrtev in oškodovancev se čedalje bolj poraja sum, da so bili bulmastifi trenirani za napad oziroma jim je Zora Roter vsakič namerno signalizirala, naj napadejo.

  Stanislav Meglič (vir: Žurnal24 22.2.2010):

  Trije psi so bili v avtu, prvi pa me je napadel četrti pes, ki ga je Roterjeva takrat pripeljala z dvorišča. Drugi psi so mu sledili. Z ničimer jih nisem izzval.

  Vesna Kadunc Kos (vir: Slovenske novice 25.2.2010):

  Kakšnih dvajset metrov je bila ta gospa s svojima psoma oddaljena od nas, ko je kar naenkrat spustila vrvico enega psa, nato pa še drugo. Spreletelo me je, da jima s tem daje dovoljenje za napad. Zagnala sta se proti nam, Pikica se je prestrašila, se hčerki iztrgala iz objema in začela teči. Bulmastifa sta jo po kakšnih šestih metrih dohitela. Zagrabila sta jo, eden ji je začel z zobmi trgati trebuh, drugi se je lotil glave. Pikica je cvilila, stokala. Pritekli smo zraven, s pestmi tolkli po glavah napadalcev, mož je v enega z vso močjo zalučal velik kamen, da se je kar odbil od njega, pa nista niti za hip popustila. Bili smo tako nemočni, ta gospa pa je stala na mestu in vse skupaj mirno opazovala. Šele ko je naša psička negibna obležala, sta bulmastifa prenehala napad. Potem je pristopila gospa, mirno pograbila povodca in odkorakala.

 3. Bimbo Says:

  Še podobna izjava dr. Vesne Kadunc Kos iz Dnevnika 23. februarja: http://www.dnevnik.si/tiskane_izdaje/dnevnik/1042339735

  Ne vem, ali je bilo kje omenjeno, da je gospa Kadunc Kos veterinarka in je zaposlena na Veterinarski fakulteti ( http://www.vf.uni-lj.si/vf/index.php/Organizacijske-enote/klinika-za-reprodukcijo-in-konje.html ).


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: