Definicija anonimnega komentatorja

Borisu Vezjaku sem že večkrat povedal, da je lahko še tak profesor za logiko, ampak če izhaja iz napačnih predpostavk, bo tudi sklepanje napačno. Prav to – postavljanje napačnih predpostavk – kot po pravilu spremlja vse njegovo politikantstvo. V debati na Odmevih 23.2.2010 ni bilo nič bolje. V svoji kritiki medijev je filozof Boris Vezjak takole podal priložnostno definicijo anonimnih blogarjev oziroma komentatorjev:

Gre pravzaprav za to, seveda, da so anonimni komentatorji na spletu po definiciji nekdo, ki si daje duška, ki govori iz nekih nagonskih, da tako rečem, animaličnih nagibov in ki v prvi vrsti pograbi te najbolj vroče, senzacionalne novice, ki sodijo v ta žanr, kot se mu reče, „dramatike krvi in sperme”. In žal je ta zgodba natanko opisljiva s to dramatiko krvi in sperme.

Boris Vezjak je v isti sapi še dodal: 🙄

Zdaj, kar se je tukaj zgodilo zares prepovedanega in škandaloznega, je po mojem natanko to, da so mediji se pustili diktirat’ in zmanipulirat’ tem spletnim komentatorjem. Drugače rečeno, mediji so dan za dnevom raziskovali to, na kar so namigovali ti anonimni pisci. Ampak ti anonimni pisci so seveda nekdo, ki ni zavezan k etiki javne besede, ker je preprosto neznan, ker ni podpisan, lahko govori o čemerkoli. Tako da tu, mislim, da so zares slovenski mediji v veliki meri padli na izpitu.

Advertisements

7 komentarjev to “Definicija anonimnega komentatorja”

 1. Bimbo Says:

  Ervinator, smejka pred zadnjim odstavkom bi moral spremeniti v “roll-faster”. Res ga je pihnil!
  V bistvu je povzel izgovor nemškega škofa, da je farjem, ki so svojo pohoto tešili pri otročkih, uboge glave povsem zmešala seksualna revolucija. Poklicnim urednikom in novinarjem pa je na vsa njihova leta študija in prakse en bypass pritaknila nekakšna horda nizkotnih anonimnežev.

 2. ervinator Says:

  Vezjak je verjetno želel nekaj povedati glede anonimnosti, karkoli že, vendar je v smrdljivi kotel liberalno-akademskega pametovanja o medijih vmešal zvrhan pisker svojih napačnih predpostavk.

 3. Bimbo Says:

  Šmenta, zgornji smejko pod kurzorjem razkrije svojo “kodo”, kakšna pa je koda pri totalno zmešanem taspodnjem? :O:

 4. ervinator Says:

  Spodnji je slikica. Slike vstaviš z: <img src="link" />

 5. Bimbo Says:

  A tako. Obenem hvala, ker si me počastil s povezavo. Opazil sem že pred nekaj dnevi, a potem nekajkrat pozabil na osnove bontona. 🙂

 6. Zabloda: časovno in prostorsko invariantna morala « Razglednice z mojega vrta Says:

  […] Debaterji v svetovnem spletu so polni zablod, ne glede na anonimnost. […]

 7. ervinator Says:

  Članek akademika Slavka Splichala v Dnevniku 20.3.2010 se bere kot direktno nasprotje Vezjakovih bedastoč:

  To liberalno stališče, da je namreč dovoljeno posegati v svobodo izražanja mnenj le izjemoma, je vsekakor treba ohraniti “nedotaknjeno”. Septembra lani je na primer kanadsko sodišče za človekove pravice razglasilo zakonsko določilo o preprečevanju sovražnega govora na internetu za protiustavno.

  Tej ideji sledi tudi deklaracija o svobodi komuniciranja na internetu, ki jo je sprejel odbor ministrov na 840. srečanju namestnikov ministrov maja 2003 v Strasbourgu. V deklaraciji je zapisanih sedem načel, ki poudarjajo svobodo izražanja in obsojajo prakse, katerih cilj je omejevanje ali nadzorovanje dostopa do interneta, predvsem iz političnih razlogov. Prvo načelo poudarja, da internet ne sme uživati “privilegija” strožje regulacije vsebine kot drugi mediji. Z drugimi besedami: kar velja za javno komuniciranje nasploh, mora veljati tudi za internet, in obratno. Tako kot nasploh so države zavezane tudi k spodbujanju samoregulacije na internetu, hkrati pa tudi, da ne sprejemajo ukrepov splošnega omejevanja dostopa do interneta ali filtriranja internetnih vsebin. Deklaracija posebej poudarja tudi pravico do anonimnosti, s čimer naj bi zagotovili zaščito proti spletnemu nadzoru ter spodbujali svobodo posredovanja informacij in izražanja idej, kot poudarja sedmo načelo.


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: