Policija zgrabi kriminalce cigane

Vir slike: Dolenjski list 28.10.2009

Črna kronika v Žurnalu 24 16.3.2010:

Zapeljal je v naselje v okolici Črnomlja in zbežal v gozd, kjer so ga policisti izsledili. Med postopkom je več ljudi iz naselja v policiste začelo metati kamenje, opeke in polena. Ker se kljub policijskim ukazom niso umirili, so možje postave uporabili plinski razpršilec. Štiri najpogumnejše ženske bodo ovadili zaradi kaznivega dejanja napada na uradno osebo.

Novice, kakršna je v citatu, me navdajajo z upanjem, da je slovenska policija na Dolenjskem pričela strožje izvajati slovenske predpise o prekrških in kaznivih dejanjih. Še pomembneje od tega, da predpise izvaja bolj strogo, je: da jih izvaja bolj dosledno, enako do Romov kot do ostalih prebivalcev.

To bi pomenilo, da dolenjski Romi v primerjavi s preostalim prebivalstvom niso več kriminalno protežirani. Če se je toleranca izvršne oblasti do kriminala v romskih skupnosti spremenila (znižala), potem tudi prebivalci Ambrusa nimajo več utemeljenega razloga za očitek o nedelovanju pravne države.

Drugače povedano, tovrstne novice (na primer tale in tale) vlivajo upanje, da organi pregona in sodna oblast tudi v odnosu kriminalcev Romov svoje naloge opravljajo (vsaj približno) enako kot do vsakega navadnega kriminalca. Potemtakem tudi v primeru pripadnikov romske skupnosti pravna država deluje. Vsaj relativno, seveda, saj pravna država na nobenem področju v Sloveniji ne deluje zadovoljivo.

Vsekakor dopuščam tudi slabšo možnost, namreč da se na tem področju še vedno ni kaj bistveno spremenilo. Stanje od prej težko primerjam, saj novic iz črne kronike včasih nisem spremljal; sem se pa vsakič zgražal nad podatki o branosti, ker so bile Slovenske novice najbolj bran dnevnik v Sloveniji. Črno kroniko zdaj spremljam zaradi tega, ker pride v paketu RSS z Žurnala24.

Če se motim – in sodna oblast ni odpravila protiustavne protekcije do kriminalcev romske narodnosti, se policisti še vedno zaman trudijo. Upam, da ne!

Advertisements

7 komentarjev to “Policija zgrabi kriminalce cigane”

 1. ervinator Says:

  Objavljam cenzuriran odgovor na komentar VL z Razgledov. Tudi za to je blog uporaben – da napišeš mnenje, ki ga drugje prepovejo …

  ervinator
  ponedeljek, 21. februar 2011 ob 23:30

  VL, vrtiš se kot polit maček okoli vrele kaše. Seveda v pravni državi velja domneva nedolžnosti – in ko javnost obtožuje, s tem sprašuje pravno državo, ali opravlja svojo dolžnost. Domneva nedolžnosti pač ne pomeni, da je morilec nedolžen. Pri domnevi nedolžnosti gre predvsem za to, da je dokazno breme na tožniku, in ne na tožencu.

  Praviš, da bi bilo bolj smiselno bentiti čez tiste, ki odločajo, ali bomo enkrat imeli pravno državo. Prav to je v obliki vprašanj ministrici za notranje zadeve naredil poslanec Ivan Grill. To seveda ni dovolj. Več pripomore medijsko ozaveščanje o težavah, ki jih nekaznovani kriminal romskih plemen povzroča na Dolenjskem.

  Kogar preseneča, da se kriminal romskih plemen specifično razlikuje od kriminala tipičnega zapitega Slovenca, si v najboljšem primeru zatiska oči pred lastno nevednostjo. Za ponazoritev: kadar tipičen zapiti Slovenec v begu pred policijo zapelje v svojo stanovanjsko sosesko ali vas, na cesto ne planejo njegovi sosedje s puškami in tudi sosede se ne spravijo z gorjačami nad oborožene policiste. Natanko tak je namreč tipičen opis lova za kriminalcem iz romskega plemena (primerjaj: http://www.zurnal24.si/crna-kr…..ste-163675, http://www.zurnal24.si/crna-kr…..ste-147084).

 2. ervinator Says:

  Na letošnja dan upora proti okupatorju in praznik dela so bili zelo delavni dolenjski tatovi bakrenih izdelkov, na njihovo presenečenje pa tudi dolenjski policisti. Policisti so preprečili kar tri tatvine, prav tako so polovili tudi peš-bežeče tatove. Tatovi z dveh pohodov so doma z okolice dolenjskega Škocjana, s tretjega pa iz okolice Krškega. (Vir: Žurnal 24)

 3. ervinator Says:

  Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek-Travnik je obiskala Dolenjsko. V Novem mestu je prisluhnila prebivalcem, ki imajo v bližnjih vaseh za sosede pripadnike romskih skupnosti. Presenečeno je poslušala (in na tiskovni konferenci komentirala) pričevanja o tem, da policija ob streljanju v romskih naseljih ne ukrepa.

 4. ervinator Says:

  Iskrene čestitke novomeškim policistom za pogum! (MMC RTV SLO)

  Novomeški policisti so v hišni preiskavi v naselju Brezje našli več kosov strelnega orožja, strelivo in bel prašek.

 5. ervinator Says:

  Množični pretep na veselici v Trebnjem in nadaljnje obračunavanje med nasilneži so policijski organi obvladali šele s skupnimi močmi več policijskih patrulj z območja Posavja, Dolenjske in Bele krajine ter policijske uprave Ljubljana (vir: Dolenjski list):

  Ko so poškodovanega 23-letnika prepeljali najprej v trebanjski zdravstveni dom, se je tam zbrala večja skupina kršiteljev in motila delo zdravstvenega osebja, indici pa so kazali na to, da želijo obračunati s poškodovanim. Policisti so skupaj z varnostniki zdravstvenemu osebju zagotovili nemoteno delo, poškodovani pa je bil nato odpeljan v novomeško bolnišnico.

 6. ervinator Says:

  Policiste so začeli obmetavati z lonci, kozarci, kamenjem in še marsičem, kar jim je prišlo pod roke. Miha je razjarjeno množico celo pozival, naj policiste »razbijejo«. Letelo pa ni samo po policistih, skupila jo je tudi modro-bela škoda octavia. Miha je z neznanimi storilci poškodoval pokrov motorja, vetrobransko steklo, odrgnina je nastala na steklu sprednjih desnih vrat in zadnjih desnih vratih. Vročekrvnežev niso k pameti spravili niti plinski razpršilec niti udarci s tonfo. Razbežali so se šele, ko so na pomoč prišle druge patrulje. (Vir: Delo)

 7. ervinator Says:

  Na Kočevskem in v Prekmurju reševalci in zdravniki na tveganih intervencijah nosijo neprebojne jopiče (vir: MMC RTV).


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: