Korupcija v gradbeništvu samoumevna

Izjave (v Odmevih 15.4.2010) ob razkritju kartelnega dogovarjanja med gradbenimi podjetji so frapantne. Nekateri vidijo kartelno dogovarjanje kot nekaj vsakdanjega (Patrick Vlačič), drugi opisujejo kartelno povezanost v Sloveniji do leta 2004 za nujno, šele po vstopu Slovenije v EU pa ne več (Jan Žan Oplotnik; Dars), tretjim se zdi brezupno s tem ukvarjati (Radovan Žerjav), saj da na podlagi slovenske zakonodaje kartelov ni mogoče učinkovito preprečevati.

Zdaj je jasno: gradbeni karteli v Sloveniji ne bi obstajali brez podpore oblasti oziroma korupcije v vodstvih Darsa, na prometnih ministrstvih in pri županih/županjah. Kajti drugače bi se gradbeniki res pobili med seboj, kot je v zagovoru povedal Ivan Zidar.

Advertisements

12 komentarjev to “Korupcija v gradbeništvu samoumevna”

 1. ervinator Says:

  Igor Šoltes o kartelih (vir: Finance 20.4.2010):

  Najprej je potrebno povedati, da je Slovenija majhen trg in da se je v preteklosti posebej trudilo zaščititi domače ponudnike. Z vstopom v EU pa je tako favoriziranje domačih ponudnikov v nasprotju s temeljnimi načeli notranjega trga EU.

  Znak, da se na trgu nekaj dogaja, je na primer to, da se pri javnem naročanju pojavljajo oziroma zmagujejo vedno isti ponudniki, hkrati pa ni nobenih zahtevkov za revizijo. V tem primeru bi lahko sklepali, da obstaja tveganje za dogovore. Ampak gradbeništvo verjetno ni edino področje, kjer lahko prihaja do tega.

 2. ervinator Says:

  Ivan Zidar priznava kartelno dogovarjanje. Potekalo naj bi pod pokroviteljstvom države, in sicer zaradi obrambe pred tujimi ponudniki gradbenih storitev (vir: TV Dnevnik 22.4.2010):

  Ker so prodirali z nemogočimi prijemi! To se je takoj videlo na Vranskem. Ker smo potem – ne mi, jaz nisem hotel delati z Italijani, drugi pa so delali kot njihovi podizvajalci!

 3. ervinator Says:

  Kako so gradbeniški lopovi kartelno goljufali državo in kradli državljanom (vir: Finance 20.7.2010):

  Gradbinci so posle večinoma delili na sedežu SCT, o dogovorih obstajajo fizične in elektronske zabeležke ter faksirana sporočila. Poleg del za Dars so si gradbinci delili še dela iz razpisov državne direkcije za ceste.

  Podobni dogovori naj bi obstajali tudi na področju visokih gradenj in drugih cest, zunaj avtocestnega križa.

 4. ervinator Says:

  Narobe svet: gradbenik Ivan Zidar prizna, da je obstajal zemonski monopolistični sporazum o kartelu, predstavnik države z Darsa (Igor Brodnik) pa Zidarja brani, češ da je v resnici šlo za protimonopolni dogovor. (Vir: Finance)

 5. ervinator Says:

  Rado Likar, predsednik parlamentarne komisije, o zabeležkah (vir: Finance):

  Do včeraj je bila zabeležka zgolj članek v Večeru, zdaj pa je potrjen dokaz oziroma s pričo potrjeno dejstvo. Čeprav je Peklaj zabeležko označil zgolj za spisek želja, dejstva nakazujejo, da je šlo za konkreten dogovor, ki je bil kasneje tudi uresničen.

 6. ervinator Says:

  Pismo gradbenih podjetij Zoranu Jankoviću kot bodočemu premierju, podpisano 14. decembra 2011 v Veliki Pirešici pri Celju (vir: Reporter):

  V rebalansu proračuna 2012 je potrebno takoj zagotoviti povečana finančna sredstva za nujna vzdrževalna dela na državni cestni infrastrukturi. (povečanje sredstev v vzdrževanje je tisto, s katerimi bi lahko reševali podjetja, ki vzdržujejo ceste; seveda bi ta finančna sredstva vključili preko javnih naročil, ki bi bila »pravilno« izvedena, da bi omejila konkurenco manjših podjetij; isto velja tudi za vodotoke, kjer je treba zagotoviti bistveno višja finančna sredstva)

 7. ervinator Says:

  Vodja stranke Parcela Slovenija o rešitvi za propadlo Primorje, ki je bilo glavni gradbinec stoženskega napol kompleksa (vir: SiOL):

  Treba je tudi povečati število zaposlenih. V Sloveniji se govori o velikih infrastrukturnih projektih, o katerih smo si enotni – drugi tir, tretji pomol, tretja razvoja os, hidroelektrarne – in ki so skupaj vredni okoli 11 milijard evrov. V tej finančni perspektivi lahko počrpamo še 3,5 milijarde evrov evropskih sredstev. Toda če imaš evropska sredstva, potrebuješ evropski razpis, in če v Sloveniji pade Primorje, ne bomo imeli domačega ponudnika na razpisu, ki bi lahko na novo zaposloval.

 8. ervinator Says:

  Metka Tekavčič se ne more izogniti vtisu, da je razveljavitev gradbenega dovoljenja za garažo pod osrednjo ljubljansko tržnico politična (vir: MMC RTV SLO)

 9. ervinator Says:

  Zoran Janković o preiskavi glede drobiža ob pridobivanju zazidljivih zemljišč za Mercator v Nišu (vir: Žurnal24):

  Zaslišali so me pred tremi meseci. Odvetnik se je pritožil na sklep o preiskavi. Naredili smo za milijardo investicij, mi se pa pogovarjamo o sto tisoč evrih.

 10. ervinator Says:

  Zoran Janković bi kot premier politično pritiskal na banke (vir: Finance):

  Nujno je, da vlada prek lastništva v Novi Ljubljanski banki (NLB) doseže, da ta izpelje ukrep in zagotovi potrebno dokapitalizacijo Primorja s konverzijo terjatev v kapital in zagotovi dodatna potrebna likvidna sredstva, da bi lahko družba, ki ima trenutno napovedanih za skupno 180 milijonov evrov poslov, nadaljuje delo.

 11. ervinator Says:

  Kaj danes imenujemo (proti)Jankovićev davek? To je davek na spremembo namembnosti zemljišč. Osnova za izračun davka je razlika med vrednostjo zemljišča pred in po spremembi namembnosti. (Vir: Delo)

 12. ervinator Says:

  Srečko Čater o propadu gradbenih podjetij v Sloveniji (vir: Tednik):

  Dodana vrednost ni pokrivala materialnih stroškov in pa ogromnih stroškov korupcije.


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: