Zlobec vs. Janša

V debatah o arbitražnem sporazumu do sedaj pogrešam razširitev polemike še na domobrance (komunisti so s Kardeljem in Bakarićem že vpadli), gospodarsko recesijo in orožarsko afero. Vendar se slednji že približujemo. 😕

Ciril Zlobec v pogovoru za MMC RTV SLO 20.5.2010:

No, poglejte, (…) leta 1991 jeseni. Oba naša ministra, za obrambo Janša in notranje zadeve Bavčar, sta sklenila z ustreznima ministroma Hrvaške celo vojaški pakt, da bomo skupaj se borili, ko Slovencem sploh ni bilo treba več, ampak – za moj občutek človeški – iz same želje, da bi tudi mi bili vključeni v kakšno veliko vojno. Noro! Noro! Dobesedno noro! In potem je res predsedstvo – tam pa sem bil –, ki bi moralo potrditi ta sporazum, ki sta ga dva ministra sklenila, smo morali ta sporazum razveljaviti. Ker je direktno vključeval v vojno Slovence!

Janez Janša demantira in vrača žogico:

Ta izjava g. Cirila Zlobca je debela in dokazljiva laž. Izjava o usklajevanju obrambnih aktivnosti v primeru napada JLA na Slovenijo in Hrvaško je bila namreč podpisana pred napadom JLA na Slovenijo 26. junija 1991 in ne po njem, ko naj bi se nam po Zlobčevo ne bi bilo treba več boriti.

S sklepom ali brez njega, g. Zlobec s to izjavo laže. S takšnimi lažmi očitno lajša svojo kosmato vest, ker je kot član vrhovnega poveljstva že po plebiscitu in samo nekaj mesecev pred vojno podpisal deklaracijo, v kateri nasprotuje ustanovitvi Slovenske vojske, nato pa je nekaj dni pred agresijo JLA na Slovenijo izdal tujim diplomatom in preko njih Beogradu natančen čas načrtovanega prevzema efektivne oblasti v Slovenske roke, kar je bil podatek, najskrbneje varovan z oznako državna skrivnost. Kot neposredno posledico te izdaje smo dobili tanke JLA na Primorskem dan prej, kot je Beograd prvotno načrtoval intervencijo. Za to zadnje dejanje bi g. Zlobcu v vsaki normalni državi sodili za veleizdajo.

Vsaj eden od zgornjih dveh osamosvojiteljev torej laže. Upam, da bomo kdaj izvedeli resnico:
Kdo od obeh je zares baraba?
Kdo od obeh je pravi izdajalec?
Kdo od obeh laže kot Niko Brumen?

Advertisements

14 komentarjev to “Zlobec vs. Janša”

 1. Bimbo Says:

  Peter Toš v članku “Dobra odločitev zahteva presojo vseh dejstev” v Sobotni prilogi Dela (http://delo.si/tiskano/html/20100522/Sobotna+priloga/0):

  “Po vse do danes nepojasnjenem umiku slovenske mejne kontrolne točke na Dragonji (morda je bila v ozadju afera vseh afer – prodaja orožja) z južnega na severni breg, ki se je dogodil v času prve samostojne slovenske vlade in z odgovornostjo zlasti takratnih ministrov za notranje zadeve in za obrambo, Igorja Bavčarja in Janeza Janše, je sledilo tudi sprejetje zakona, ki to območje opredeljuje kot sporno. Na teh podlagah je naša država prenehala vrsto upravnih in komunalnih aktivnosti, ki jih je v letih 1992 in 1993 takoj pričela izvajati Hrvaška, s policijskim nadzorom vred.”

 2. ervinator Says:

  „Nič novega,” bi lako rekli vsakič, ko se v volilno ali referendumsko kampanjo vključi Milan Kučan – v tem primeru zanj Peter Toš, nekdanji vodja Kučanovega kabineta.

 3. Bimbo Says:

  No, jaz proti Kučanu ne gojim nobenega a priori odpora in tudi do Janše ne. Dobivam pa izpuščaje, ko poslušam ali berem takše pol nebuloze in pol laži, ki naj bi “ljudstvu pomagale sprejeti pravo odločitev”, a kljub usodnosti tega izbora nihče ne dokaže in nihče ne preveri, kaj so čiste laži in natolcevanja. To je evidentna beda kvazi politike in nekega kakor ceha.

  Tisti ping-pong CZ-JJ se najbrž da preveriti v kakšnem arhivu. Tam bi se morda našlo tudi kaj o Toševih sumih, saj je bil Kučan takrat predsedni države in bi ga moralo zanimati, kje poteka meja in kako se jo nadzoruje. Če je poznal vse vaške gostilne, je moral vedeti (s Tošem ali brez njega), kdo je odredil takšno popuščanje na Dragonji.

  Najbolj (če ne edini) vsebinski del te predreferendumske posranije je sam sporazum. Vsaj nekaj so spacali skupaj, a najbrž še to le zaradi tega, ker je bilo več kot pol naše srenje izključene, večino so pa napisali tujci.

 4. ervinator Says:

  Orožarska afera je tako priročna za medijske napade ravno zaradi tega, ker vsi tedaj vpleteni (ključna ministrstva in predsedstvo države) operirajo z obtožbami brez dokumentov, nikoli pa se teh osamosvojiteljev ni navzkrižno zaslišalo. Če kaj obstaja v katerem arhivu, bomo to izvedeli samo tedaj, ko bodo enkrat ti večni nasprotniki (tožilstvo – policija, vojska – predsedstvo, demos – SZDL) v svojih obtožbah šli do konca. Dokler se to ne zgodi, si lahko navadni smrtniki samo domišljamo (in občasno preko kake bulmastifske in kokainske afere napletemo špekulacije), česa vse so naše sprevržene elite zmožne. Zato bi se sam najbolj razveselil prav nadaljevanja spora CZ–JJ.

  Kar se tiče tuje asistence pri vsebini AS, se moram žal strinjati. 😕

 5. Bimbo Says:

  Ti bi torej – no, jaz tudi -… da gresta CZ in JJ do konca? Po možnosti z znatno asistenco MK, GG, JK, IB, MB, LP in ostalih ter ob plemenitem skandiranju ZJ. 😉

 6. ervinator Says:

  Jasno, do konca, samo brez ZJ, prosim! Slednji sodi brez debate naravnost v zapor!

 7. Bimbo Says:

  Že, že, ampak plemenito lahko skandira tudi od tam. 😉

 8. ervinator Says:

  V zaporu naj kar skandira. Tam bo to njegov problem. Izven zapora pa ZJ pooseblja politični problem Republike Slovenije.

 9. ervinator Says:

  Intervju z Ludvikom Zvonarjem v Dnevniku 29.5.2010:

  Za vse, kar se je prodajalo za gotovino, pa obstajajo dokumenti. Dokumente morajo zgodovinarji preučiti in takrat bomo lahko o tem povedali kaj več. Ko bomo imel dokaze, nič prej. Zdaj gre za nakladanja, natolcevanja in ponarejanja dokumentov.

 10. Bimbo Says:

  Malo prej sem ga prebral in komaj čakal na priložnost, da preverim, ali na blog že obesil kakšen navedek. 😉

 11. ervinator Says:

  Janez Janša zatrjuje, da tudi Milan Kučan ne govori resnice:

  Predlog je bil, kot pravi g. Kučan, zavrnjen. Ne drži pa njegova trditev, da so bili vsi ostali na tisti seji razen mene proti njemu. Pozivam nekdanjega predsednika predsedstva RS, ki ima po zakonu dostop do arhivov predsedstva, da javno objavi magnetogram te seje oziroma razprave o mojem predlogu.

 12. ervinator Says:

  Še prispevek Ivana Omana k demantiju Kučanove zgodbe:

  Spomnim se. Pred 19 leti sem na seji predsedstva zahteval, da je treba mejo zasesti. Te Savudrije, ki jo zdaj omenjajo, se ne spomnim. Lahko pa poiščemo magnetogram, da se vidi, kakšno je bilo stališče predsedstva, saj so se vse seje snemale.

  In še en Janšev protiudarec Kučanu:

  Ob obisku nekdanjega predsednika RH Tudmana v začetku 90 let so bili podani predlogi obeh, naj se slovenska vojska umakne iz vojašnice na Trdinovem vrhu, ta pa bi se spremenila v planinski dom dveh predsednikov.

 13. Ključni elementi politične kampanje, na primeru arbitražnega referenduma « Razglednice z mojega vrta Says:

  […] v državnem zboru. Že pred Borutom Pahorjem je podoben manever uspel Milanu Kučanu. Potem ko je Ciril Zlobec (z domnevnimi hudimi lažmi) Janeza Janšo opisal kot militantnega norca, je Milan Kučan […]

 14. ervinator Says:

  Janez Janša na Peterletovem evropskem večeru o izdajalcih nekaj tednov [12.6.1991] pred slovensko osamosvojitvijo (vir: SDS):

  Takrat je prišel v Ljubljano predsednik zveznega izvršnega sveta [Ante] Marković, ki se je poleg z vlado sestal tudi z opozicijo. Njegov sekretar za informiranje je po razpadu Jugoslavije napisal spomine in tam opisuje sestanek s takratno našo opozicijo, z [Cirilom] Ribičičem, [Jožefom] Školčem, [Viktorjem] Žakljem in še nekaterimi, ki so se pogovarjali, kako narediti zamenjavo vlade pred 26. junijem.


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: