Cenzura po okusu Ane Jud

“Poglejte, spim tako z LDS-ovci kot SDS-ovci. Ne delam strankarskih razlik.” (Ana Jud)


V petek, 1. decembra 2006, je Okrožno sodišče v Ljubljani, izdalo začasno odredbo o umiku Guštijevega zapisa “Bolečina male Ane (Jud)” in vseh komentarjev o novinarki Ani Jud na spletnem dnevniku. Represivni organi še vedno ne razumejo, da tak ukrep na spletu nima želenega učinka, kvečjemu nasprotno – poveča branost.

Tudi če z vseh strežnikov umaknejo posnetek vsebine, se le-ta še vedno prenaša neposredno preko P2P: hitro in množično. Svetovni splet omogoča svobodo govora, kot ni bila še nikoli doslej. Mala Ana s histeričnim vedenjem spominja na okorne dinozavre, ki spremenjenih pogojev niso preživeli.

Takšen odnos oblasti do javne besede v slovenskem prostoru ni presenetljiv. Spomnim se prepovedi knjige Andreja Dvoršaka o slovenskih prostozidarjih. Prodaja je bila ponovno dovoljena, potem ko so sporne dele (razkritja imen) prebarvali s črno.

Na področju informacijske problematike se je s podobnim ukrepom blamiral državni nadzornik Jože Bogataj, ko se je kot glavni inšpektor za varstvo osebnih podatkov trudil prebivalcem Slovenije prepovedati dostop do vsebin na udba.net. Po enem mesecu je odločbo razveljavil, saj zakon pravi, da je ukrep ničen, če se ga ne da izvršiti …

Najhujši primer v stoletni zgodovini Absurdistana pa je nedavna prepoved knjige Brede Smolnikar, ki je napisala pripovedko Ko se tam gori olistajo breze (When the birches up there are greeening), v kateri pa so tožnice prepoznale svoje sorodstvo. Breda sicer ni v sorodstvu z Milanom Smolnikarjem.

Primer sodbe v imenu ljudstva Bredi Smolnikar je najhujši v tem, da je sodišče poleg astronomske odškodnine odredilo ne samo umik knjige z vseh prodajnih polic, ampak je polno odgovornost za umik naložilo sami avtorici. Tudi če se njena knjiga pojavi na policah brez njene vednosti, mora plačati dodatno odškodnino. Hipotetično bi potem lahko odvetniki njenih tožnikov sami nastavili njene knjige, ona pa bi jim spet morala plačati visoko odškodnino.

Intervju z Bredo Smolnikar je objavljen v oktobrski tiskani izdaji Ampaka, del tudi na spletu.

Še nekaj o naslovu: Če A.J. po vsem tem, kar je počela, po vseh intervjujih in valjanju pričakuje, da bo njena zasebnost ostala popolnoma skrita, ima pred ogledalom en psihični problem.

5 komentarjev to “Cenzura po okusu Ane Jud”

 1. G Says:

  Njene knjige niso o sexu. Najprej preberi, potem obsojaj.

 2. ervinator Says:

  Tega sploh ne trdim in sploh ni sporno. Tudi A.J. tega ne očita Guštinu. Očita mu, da je posegel v njeno zasebnost. Ampak ustavno sodišče je v podobnem primeru že odločilo, da je to dovoljeno.

 3. ervinator Says:

  Tale zapis se bo menda v papirni obliki pojavil na sodišču kot dokaz vzročno-posledične povezanosti. Upam, da sodniki preberejo tudi tale komentar, in se zamislijo: ustavno sodišče je že razveljavilo sojenje Bredi Smolnikar, s čimer je povedalo, da je bila praksa sodišč absurdistanska.

 4. Saška Says:

  A smem tukaj zapisati in ne biti za to slučajno tožena, da mi knjige Ane Jud niso všeč? 😉
  Sicer se nisem poglobljeno lotila branja, saj sem nad načrtom, da bi prebrala knjigo Dosje Rokomavhi, obupala že v knjigarni, na osnovi hitrega preletavanja nekaj strani.
  V primeru te dekline mi ni nič več jasno. Samopromocija v stilu Damjana Murka, pisala bi o tračarskih zadevah, očitno pa si želi pisati z nekim visoko poduhovljenim slogom, ki ga me blondinke ne uspemo razumeti. 🙂
  Očitno pa obstaja krog njenih bralcev, saj verjamem, da knjig ni pokupila sama. 🙂

 5. Ana Jud: „Enron” « Neodvisni politični dnevnik Says:

  […] dovoljeno. Priznam, da sem bil presenečen nad njenim uspehom, ko je bilo žaljivi Guštinov zapis iz tedna v teden težje najti na spletu. Odstranjen je bil tudi iz Googleovega javnega spomina. Žal je v neizmerni jezi, ko medijski […]


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: